вівторок, 7 липня 2020 р.

Життя віддане музиці



Наше місто пишається  багатьма відомими  постатями, котрі своєю працею, розумом, відвагою вписали немало сторінок у історію краю.  Серед них і Іванка Мигаль.  

         Народилася Іванка Мигаль 6 липня 1937 року. ЇЇ дитячі роки минули в Буську де її батько Григорій і мати Марія учителювали.
         Григорій Мигаль працював вчителем музики у початкових і середніх школах,  з 1939 – заступником директора Буської середньої школи, одночасно викладаючи уроки співів та української мови. Батько Іванки грав на скрипці , мати  мала гарний голос і часто співала. Вокальні здібності Іванки виявились дуже рано: вже на третьому році життя вона знала багато пісень і добре співала, була солісткою в дитячому хорі садочка Сестер Служебниць.
         Війна змінила життя родини Мигалів. У 1944р родина залишила рідну землю, переїхали до Німеччини, а в 1949 році до Канади у м. Тандер-Бей. Тут Іванка навчається у музичній школі. навчається грі на фортепіано, вокалу.

         
У 20 років Іванка Мигаль стає студенткою консерваторії у Торонто, пізніше дебютує в Канадській опері. А в 1967 році після участі в конкурсі до «Метрополітен-опера» її зараховують до числа студійців і призначають стипендію Лукреції Борі, як особливо перспективної виконавиці. 

         Виснажливою працею, без спонсорів і меценатів, без зв’язків і підтримки Іванка Мигаль пробилася у чужій країні до вершин слави, ввійшла до першої десятки співаків світу.
    
         Іванка Мигаль – меццо-сопрано, солістка Канадської, Нью-Йоркської Метрополітен і Маямської Опер, жінка надзвичайної вроди і таланту. Вона була першою українкою, що  успішно виступала у найпрестижнішому оперному театрі на американському континенті. А ще були концерти із провідними симфонічними оркестрами Америки.

         Дебютувала Іванка Мигаль у «Метрополітен-опера» в день Святого Водохреща – 19 січня 1970 року – в опері Моцарта «Чарівна флейта». Протягом того сезону і наступних виконала 11 партій в операх «Ернані», «Мадам Батерфляй», «Парсіфаль», «Ріголетто», «Фауст», «Тоска», інших класичних постановках.

         Справді, наш надбужанський соловейко демонструє необмежені можливості – репертуар від Баха і Генделя до Роджерса і Гамерштайна, сценічне амплуа – від жартівника Керубіно до трагічної і гордої постаті Кармен. Свідченням її артистичної слави, кар’єри водночас є численні виступи з такими корифеями світової музики, як Леопольд Стоковські, Ганс Вернер, Волтер Сускінд, Мануель Суарез, концерти у престижних залах. 

         Співала Іванка Мигаль майже всіма європейськими і слов’янськими мовами, а концерти обов’язково закінчувала українською класикою, даруючи на «біс» незвичні для публіки українські народні пісні і романси.
      В1978 році награла свою першу ( і на жаль останню) платівку „Українських пісень”.  Це  твори українських класиків у супроводі оркестру, фортепіано. Бандури, дівочого і чоловічого хорів. Ця платівка залишається цінною пам’яткою для народу, з якого вона вийшла.
     Цього року Іванці виповнилось би 83 років. На жаль, Іванки Мигаль вже немає між нами. Вона померла у розквіті сил на 46 році життя у 1983р. Але залишилась її слава, її пісні.

 
Сьогодні у краєзнавчому музеї м.Буська працівники культури Бущини вшанували пам'ять Іванки Мигаль.  Завідувачка сектором культури, молоді та спорту Буської РДА Людмила Ціхоцька та бібліограф Буської ЦРБ Оксана Стецик розповіли про Іванку Мигаль, сторінки життя родини Мигалів у Буську.










Немає коментарів:

Дописати коментар