понеділок, 6 липня 2020 р.

ІВАН ТИКТОР - НАЙВИЗНАЧНІШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ВИДАВЕЦЬ ХХ СТОЛІТТЯ


6 липня виповнюється 124 роки від дня народження нашого земляка, уродженця Красного, почесного громадянина Буського району Івана Тиктора. Іван Тиктор - видатний український видавець  ХХ століття. Він належить до діячів, що посідають вагоме місце у новітній культурній історії України. Унікальна його роль у створенні професійних українських видавництв, у розбудові інфраструктури видавничої галузі, у практичному виробленні засад сучасної видавничої діяльності. Обравши собі за життєве кредо – робити все, що корисне для України, - він віддав видавничій справі майже 60 років життя. Іван Тиктор започаткував такі видавничі проекти, які підняли українську спільноту читачів, особливо в селі, на новий рівень усвідомлення себе як українців.  Не шкодуючи ні часу, ні сил, він дарував українському народові світло знань. Завжди і всюди, чи то на батьківській землі, чи то за її межами, Іван Тиктор ставив перед собою завдання  впливати на піднесення національної свідомості українського народу, прищеплювати любов до рідного краю,  мови, історії.
Цій непересічній особистості краяни щороку приділяють належну увагу, аби зберегти та примножити пам'ять про цю людину для наступних поколінь. Зокрема, бібліотекарями Буської ЦРБ та РДБ уже зібрано, накопичено та впорядковано низку цікавих матерілів про відомого земляка, чим внесено вагому лепту в літопис рідного краю. Чимало відомостей про Івана Тиктора вміщують вітрини  краєзнавчого  куточка – експозиції «Мій край – моя історія жива» у Буській ЦРБ ім.І.Котляревського. Тут і газетні та журнальні публікації різних років, і матеріали 7 –го форуму краєзнавців – літописців Бущини  «Феномен Івана Тиктора», і книга письменниці Оксана Думанської «Іван Тиктор: талан і талант», праця Я.Стецишина «Історія Красного», і репринтні видання І.Тиктора відомої історичної бібліотеки «Історія українського війська» та «Історія української культури» за редакцією І.Крип’якевича.



Пишучи книгу про рідне селище Красне, вчитель Ярослав Стецишин вивчав багато матеріалів про Івана Тиктора. В історико – краєзнавчому музеї Красного, який він створив, діяльність Івана Тиктора висвітлена на окремій вітрині. До 100-річчя від дня народження І. Тиктора у 1996 році в Красному було відкрито пам’ятну стелу, а у 2012 році Красненській селищній бібліотеці за ініціативи дирекції Буської РЦБС присвоєно ім’я Івана Тиктора.


Отож з черговим днем народження, видатний земляче! Памятаймо своїх достойників! 

Немає коментарів:

Дописати коментар