четвер, 16 липня 2020 р.

ДЕКЛАРАЦІЯ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ - КРОК ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ

16 липня  Україна відзначає 30 – річчя  прийняття  Декларації про державний суверенітет України. Того дня у 1990 році сталася знакова подія -  355 депутатів Верховної Ради Української РСР ухвалили цей важливий документ, у якому закріплювались загальнолюдські цінності та бачення майбутнього України. Декларувалось, що Українська РСР є суверенною національною державою з власним громадянством, а український народ – єдиним джерелом влади. Декларація закріплювала право на державний бюджет, свою грошову одиницю та власні Збройні сили. У декларації було вперше вжито словосполучення «українська нація» і також вперше прозвучало слово «відродження». Територія України проголошувалась недоторканною. Ухвалення Декларації про державний суверенітет стало вирішальним кроком до здобуття незалежності України. Саме з цього дня почала новий  відлік українська державотворча історія.
У Буському районному Народному домі відбулася урочистість, присвячена цій історичній події. Організували та провели захід працівники сектору культури, молоді та спорту Буської РДА спільно з працівниками Буської ЦРБ ім.І.Котляревського  . Так, директор Буської РЦБС Іванна Якимишин виступила з історичною довідкою про цю доленосну подію, а доповнили її розповідь кадри з фільму із серії «Історична правда з Вахтангом Кіпіані», який проглянули учасники заходу.  Бібліотекарі Буської ЦРБ  організували тематичну виставку «Декларація про державний суверенітет України – крок до незалежності».







Вітальні слова для бущан звучали з уст заступника голови Буської районної ради Романа Фурди та заступника голови Буської РДА Тараса Думи, а чудовим музичним обрамленням свята став спів наших чарівних дівчат  - учасниць народної вокальної формації «Надбужанки».


Немає коментарів:

Дописати коментар