вівторок, 28 липня 2020 р.

СПОДВИЖНИК УКРАЇНСЬКОГО ВІДРОДЖЕННЯ

Сьогодні, 28 липня, минає 155 років від дня народження священика та просвітителя, отця Володимира Кальби

Він був прикладом зразкового інтелігента, вчителя, душпастиря, мецената, борця за волю України, а також поетом і публіцистом, понад усе мріяв визволити землю, де жив, просвітити українське населення, не думаючи ні про яку віддачу і користь. Він був українцем з кореня і націоналістом - патріот у душі.
Уродженець с. Острів, що на Тернопільщині, у 1889 р. став священиком. Приблизно у 1898-1901 р.р. стає постійним парохом с. Соколівка Буського району. І він, як освічена людина, розумів, що доведеться затратити багато сил, витримки, часу, щоби ті сіяні зерна національної свідомості проросли і дали добрі плоди.
Глибока віра в людей, повага до них дали змогу відродити національну свідомість, людську гідність, національну гордість.
За його стараннями з'явились в Соколівці товариства "Просвіта", "Соколи", "Тверезості", "Рідна школа", кредитне товариство "Віра", курси для неграмотних, догімназійні класи, українські школи. Отець Кальба був ініціатором і одним із фундаторів гімназій у Яворові, Рогатині, Буську, вірним прихильником часопису "Діло" і гарячим публіцистом.
В. Кальба належить до активних і найрухливіших організаторів національно-демократичного сторонництва в Золочівщині і брав активну участь у виборчій акції. А інцидент (напад на комісара Слонецького) приписали о. В. Кальбі, за що він і був арештований. Після звільнення із ув'язнення о. В. Кальба став ще більше популярним не тільки серед українського, але й серед польського та єврейського населення. Найбільшою справою громадського життя о. Кальби стала організація вшанування пам'яті М.Шашкевича, піднесення культу нашого земляка. Через передчасну смерть о.Кальби справа не була завершена.
Пам'ять про о. Володимира  Кальбу жила серед земляків в тяжкі роки презирства і заборони церкви. Вдячні односельчани спогади про добрі справи свого душпастиря передавали з покоління в покоління, зуміли ці спогади зберегти і частково видати за кордоном. Вшановуючи 15 роковини смерті о. Кальби, вдячні односельчани збудували надгробний пам'ятник з надписом "Заслуженому народному діячеві о. Володимиру Кальбі", який перегукується з пам'ятним знаком на Білій горі. У 2002 р. рішенням Буської районної ради Соколівську ЗОШІ-ІІІ ст. визнано школою імені о. Володимира Кальби.


о. Василь Харко, 
настоятель храму Вознесіння Господнього,
Петро Гіль, 
Соколівський сільський голова , 
Михайло Ксьондзик, 

директор Соколівської ЗОШ І – ІІІ ст.



У читальному залі Буської ЦРБ експонується виставка до 155 - річчя від дня народження о.Володимира Кальби




Більше про Володимира Кальбу читайте на сайті https://buskfamouse.io.ua/s76999/volodimir_kalba_-_svyashchenik_prosvititel


Немає коментарів:

Дописати коментар