четвер, 2 липня 2020 р.

ОТЕЦЬ РОМАН ЧАЙКОВСЬКИЙ: ШТРИХИ ДО ПОРТРЕТА УКРАЇНСЬКОГО ПАТРІОТА

2 липня виповнюється 115 років від дня народження отця Романа Чайковського – священика УГКЦ, надзвичайно високоосвіченої людини, поета, незламного борця й патріота України, на долю якого випали важкі випробування, вчинені комуністично – радянським режимом. Упродовж сорока років священик ретельно виконував свої душпастирські обов’язки, його не зламали моральні та фізичні тортури сибірських тюрем. Через усе життя о.Роман Чайковський проніс та зберіг любов до України та її мови.
Народився Роман Чайковський у селі Перемилів Гусятинського повіту на Тернопільщині в родині священика Василя Чайковського. В 1906 році родина переїхала до села Мишкова (Тернопільщина). В 1917 році він вступив до Городенківської гімназії, в 1919 – 1920 рр. навчався у Чортківській гімназії, а з 1921 по 1925 рр. – в гімназії у Станіславові. В 1925 році вступив до Львівської духовної семінарії, навчався на філософському факультеті Львівського університету. Після висвячення служив при резиденції церкви св.Юра у Львові, потім -священиком у селі Плав’є на Сколівщині та селі Вербилівці Рогатинського району на Станіславівщині. З 1944 року входив у Провід ОУН як представник УГКЦ за рекомендацією митрополита Андрея Шептицького. 9 січня 1950 року був заарештований у Львові та засуджений до 25 років увязнення в таборах Мордовії. В 1956 році був звільнений з неволі та перебував на засланні разом з родиною у Хабаровському краї. В 1958 році священик разом з сімєю повертається в Україну, але через заборону жити в Західній Україні змушений оселитися на Вінничині. В 1970 році Роман Чайковський переїхав до Буська. З того часу і до самої смерті він займався підпільною священичою діяльністю, допомагаючи настоятелю церкви св.Параскеви у Буську отцю Ярославу. Перша легальна відправа Служби Божої в оновленій церкві св.Параскеви відбулася у 1990 році. А в 1991 році отець Роман Чайковський удостоївся визнання душпастирських заслуг перед церквою актом омивання ніг у Великий четвер Блаженнішим кардиналом Мирославом Любачівським у кафедральному соборі св.Юра у Львові.
Подружжя Чайковських (дружина -  Надія- Іванна Калиневич, донька гімназійних вчителів) виховало чотирьох синів – Бориса, Юрія, Лавра та Романа.
Похований о.Роман Чайковський у Буську на старому цвинтарі.

В данину пам’яті отцю Роману Чайковському у Буській ЦРБ ім.І.Котляревського експонується виставка «Отець Роман Чайковський: штрихи до портрета українського патріота», яку наповнюють матеріали, впродовж років зібрані бібліотекарями про цю непересічну особистість. Зокрема, є тут і книги, подаровані колись Буській районній бібліотеці сином о.Романа Чайковського Романом, професором Магаданського університету.




                                                                  Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ


При підготовці матеріалу використано книгу "Хтось мені квіти приніс" (упорядник Р.Р.Чайковський)

Немає коментарів:

Дописати коментар