понеділок, 6 липня 2020 р.

Слов’янськ та Краматорськ: день, що увійшов в історію





Вчора, 5 липня Україна відзначала 6-ту річницю визволення Словянська і Краматорська від російських окупантів. Ці міста і події, котрі там відбувалися упродовж квітня-липня 2014 року стали знаковими в сучасній українській історії. Адже це була перша потужна спроба Росії, після Криму,  захопити не лише територію Донеччини, але й  підготувати своєрідний плацдарм для подальшого вторгнення у Харківську, Дніпропетровську та Запорізьку області. Тривалий час українські військові  не могли дати потужної відсічі ворогові через те, що російські окупанти і місцеві сепаратисти під керівництвом кадрового офіцера російської армії Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) цинічно прикривалися мирними жителями і з житлових кварталів Слов’янська обстрілювали позиції наших захисників з артилерійської установки «Нона» та іншої зброї. Упродовж трьох місяців українські військові поступово зачищали прилеглі до міста території від бойовиків, узявши врешті міста Слов’янськ і Краматорськ у кільце. 

У ніч на 5 липня російські терористи зі значними втратами втекли з окупованих міст, залишивши після себе заміновані  школи, лікарні, житлові масиви та купу зброї і боєприпасів російського виробництва. Ці «знахідки» , як і присутність особового складу російської армії, виявилися важливим доказом того, що саме Росія розпочала неоголошену війну проти України.  Найбільш запеклі бої точилися за краматорський військовий аеропорт та гору Карачун висотою 167 метрів, на якій знаходилася теле, - та радіовежа.  Зокрема, поблизу Карачуна 29 травня 2014 року загинув легендарний генерал-майор з Львівщини Сергій Кульчицький, що мав великий авторитет серед українських армійців. Загалом у боях за Слов’янськ і Краматорськ загинули понад 130 українських військових. За майже три місяці російської окупації у північних містах Донеччини російські терористи вбили і закатували десятки мирних жителів та українських патріотів, знищили сотні будівель.




Сьогодні, 6 липня, у приміщенні актового залу Буського народного дому відбувся захід з нагоди відзначення 6-ої річниці визволення Словянська і Краматорська від російських терористів, під час якого директор Буської ЦБС Іванна Якимишин виступила з історичною довідкою про ці події та ознайомила присутніх з книжковою виставкою «Слов’янськ та Краматорськ: день, що увійшов в історію». Також учасники переглянули документальний відеоролик про те як українські військові звільняли північні міста Донеччини від російських окупантів.
                                                                   
                                                 Іванна Якимишин, директор Буської ЦБС 

Немає коментарів:

Дописати коментар