четвер, 11 жовтня 2018 р.

УКРАЇНА НА ДАВНІХ КАРТАХ

Учора в Буську центральну районну бібліотеку з цікавою лекцією завітали історики, представники Благодійного фонду «Україна-Русь», який був створений ще у 2008 році групою депутатів Львівської обласної ради задля сприяння українізації усіх сфер суспільного життя та розвитку української історичної науки, надання допомоги постраждалим від етнічних чисток, репресій, депортацій. Їхнє турне районами Львівщини відбувається за підтримки департаменту культури, національностей та релігій ЛОДА. Ростислав Новоженець, відомий історик та громадсько – політичний діяч, президент Благодійного фонду «Україна-Русь», презентував працівникам відділу культури Буської РДА свій проект – мапи забутих сторінок історії України. «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього» - такими усім відомими словами Максима Рильського розпочав свою розповідь пан Ростислав.

 Опираючись на власні спостереження та спілкуючись з багатьма людьми, історик констатує факт, що українці дуже погано знають свою історію та мало читають. Автор розповідає: «З огляду на те, що нині з’явилось багато нової інформації, фонд, який я очолюю, взявся за видання карт України. Вважаємо, що графічні зображення легше запам’ятати. Ми видали 10 історичних карт України, історії українських земель. Карти, які ми створили, відображають різні періоди історії України, хронологію подій. Це, зокрема, карти давньої України-Русі (5 – 10 століть), початку визвольних змагань 1918 – 1920 рр.: карти соборної України 1919 року та складової цієї держави ЗУНР. Створено також карту Голодомору – геноциду українців, карту Жовтого клину, однієї з українських колоній на Поволжі, карти діяльності ОУН та УПА, карту репресій проти українців, карту пам’ятників Шевченкові в Україні та світі. Крім того, є туристична карта «Українські місця в Польщі». Отож маємо 10 карт, на основі яких можна ґрунтовно аналізувати події української історії».






По одному примірнику карт автори подарували Буській районній бібліотеці, за що їм велика вдячність. То ж усі охочі можуть оглянути  мапи, а кожен істинний українець повинен мати їх удома, - вважає видавець українських історичних карт.

Немає коментарів:

Дописати коментар