вівторок, 16 жовтня 2018 р.

Віртуальна виставка

Пов’язане зображення
Алексієвич С. Час SECOND-HAND ( кінець червоної людини)[Текст]/ С. Алексієвич; Пер. з рос. Л. Лисенко. Вид.2-е. - Київ: ДУХ І ЛІТЕРА, 2016. - 464 с. Ця книга стала останньою в циклі з п'яти праць Світлани Алексієвич під загальною назвою "Червона людина. Голоси утопії". "Комунізм мав божевільний план, розповідає авторка у передмові до книги, - переробити "стару" людину, "ветхого Адама". І це здійснилося... може, лише це й здійснилося. За сімдесят з гаком років у лабораторії марксизму-ленінізму створили окремий людський тип - " homo soveticus". Хтось вважає, що це трагічний персонаж, а хтось називає його "совком". Мені здається, я знаю цю людину, вона добре мені знайома, я з нею поруч, пліч-о-пліч, прожила чимало років. Вона - це я. Це мої знайомі, друзі, батьки".
Монологи, що потрапили до книги авторка записувала протягом останнього десятиріччя, мандруючи всім колишнім Радянським Союзом.
"Час секонд-хенд" - це мій діагноз нам, що ми зробили за 20 років, нашому злочинному романтизмові та, як я зараз вважаю, нашій мовчанці, нашій теперішній німоті й мовчанню еліти. Ми поступилися владою бандитам. Я навіть не знаю, як назвати. Це вже навіть не політики, а такий орден тих, хто має доступ до російського пирога. Ось вони його розділили, і це такий своєрідний орден".
Винничук Ю. Аптекар [Текст]: роман/ Ю. Винничук; худож.-оформлювач Л. Вировець. - К: ДОВЖЕНКО, 2017. - 318с.                   Події нового роману Юрія Винничука "Аптекар" відбуваються у 1646- 1648 роках спочатку у Венеціанській республіці, а далі - у Львові. Історичне тло уміло використане для захопливої гри в дійсне-недійсне, де персонажі історичні сусідять з вигаданими, а їхні стосунки формуються у любовні трикутники. Фантазійні описи звучать як реальні, авторська вигадка відходить на другий план, змушуючи читача вірити у світ, витканий зі сну.

Проза Ю. Винничука - це завжди інтригуюча оповідь завдяки бурхливій уяві майстра вишуканих стилізацій.
Автор знову дивує тим, що новий роман, який поєднує у собі метафоричність і гострий сюжет, не схожий на жоден попередній. Хоча окремі натяки й алюзії єднають його з " Тангом смерті".

Винничук Ю. Лютеці [Текст]: роман/ Ю. Винничук; худож.-оформлювач О. Гугалова. - Харків: Фоліо, 2017. - 314с. Роман "Лютеція" - черговий постмодерний витвір Юрія Винничука з елементами містики, детективу, еротики, гумору і смутку. Автор зупиняється, як колись Данте, "на півдорозі", щоб озирнутися назад і довідатися, хто він насправді, прагнучи звести порахунки зі своїм молодечим бунтом проти навколишньої совєтської дійсності, розкопати щось більше про свою родину. І все це на тлі нестримних любовних пригод не тільки автора, але й львівського Дон Жуана 1840-их років Івана Вагилевича.
Таємничу Лютецію, дівчину зі снів, розшукують герої роману. На перепоні цих пошуків стоїть не менш таємнича організація, члени якої носять імена карт. А десь поза цим світом триває Велика Битва, звістки про яку приносять ціною свого життя мужні Листарі, до яких належить Лютеція.

Винничук Ю. Діви ночі / Ю. Винничук; худож.-оформлювач В. Карасик. - К.:ДОВЖЕНКО БУКС, 2017. - 314с. Повість "Діви ночі" - один з найвідоміших бестселерів української літератури. Він був надрукований ще 1992 року, декілька разів перевидавався, але знову швидко зникав із полиць. ... Події книги розгортаються у 1978 році. Герой повертається з армії і з головою поринає у шалений вир життя - такого, якого він ще не знав. " Фарцовка", друзі-сутинер, проститутки, стара пані, що у своїй "школі" готує дівчат для певних послуг, - за всім цим світом герой спочатку лише споглядає. Але швидко стає у ньому "своїм"...



Жадан С. Інтернат [Текст]: роман /Сергій Жадан. - Чернівці: Меридіан Черновіц2017. - 336 с. ...Одного разу, прокинувшись, ти бачиш за вікном вогонь. Ти його не розпалював. Але гасити його доведеться й тобі...
...Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього його щонайменше потрібно визначитись, на чиєму боці його дім...




Келлі М.Х. Бузкові дівчата
[Текст]: Роман/ М. Келлі ; пер. з англ. В. Горбатька. - Київ: Нора-Друк, 2017. - 544 с.                                    Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію.
Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. у напруженій атмосфері одинн хибний крок може мати згубні наслідки.
Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми.
Життя цих трьох жінок неймовірним чином перетинається. Їхні історії розгортаються на різних континентах: від Нью-Йорка до Парижа, Німеччини та Польщі. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула.


Кузів О. Назови мене своєю [Текст]
/ О. Кузів - Львів: Апріорі, 2017. - 328 с.
 Пристиглі важкі грона винограду промовисто глипають на мене з-поміж листя. Обережно зриваю їх, стараючись не зранити бодай ягідки чужої душі, а вдома вже чавлю-витискаю з нього сік, що аж бризкає навсібіч.
У величезний бутель із грубого скла, що стоїть на видному місці, вперлося, аби перепочити, сонце - і сік заграв, зашумів, заговорив, забулькав... День, тиждень, місяць, а там, гляди, і вино вистоялося, очистилося, посвітліло та стало міцне й ароматне.
Пригублюю - і згадую кожну ягідку зокрема, кожну чужу мелодію, кожне словечко, що вибродило, викристалізувалося у посудині моєї душі і вилилося благодатним хмільним напоєм на папір.
Ось де і вас пригощаю духмяним напоєм, спробуйте - смачно ж...

Хомич М.Є. Територія брехні [Текст]
/ М. Хомич. - Київ: Юніверс, 2016. - 256 с.
  Київська Русь, ХІ століття. Князь Володимир і Рогнеда, Ярослав Мудрий і його наречена - шведська принцеса Інгігерда. Наскільки правдиво відображені події минулого в літописах і скандинавських сагах? З упевненістю можна стверджувати лише те, що в минулому люди відчували, страждали і любили, як у наш час. Прочитавши стародавні графіті на стінах київського собору Святої Софії і розгадавши їхню таємницю, герої роману "Територія брехні" вирушають у подорож до Скандинавії - батьківщини нареченої Ярослава Мудрого Інгігерди.
Герої роману - наші сучасники. Випадкова зустріч змушує їх зануритися в тисячолітню таємницю.Бажання докопатися до правди минулого несподівано розкриває загадки їхнього особистого життя. минуле нікуди не зникло. Носіями яких генів є ми, нащадки Київської Русі?
Історичний детектив, написаний у кращих традиціях цього жанру, розкриває маловідомі сторінки давньої української історії.
Яремко І. 100 персон львівського спорту [Текст]
/І. Яремко.- Львів: Тріада Плюс, 2011.- 392с. 
До книги увійшли розповіді про представників львівського спорту - спортсменів, тренерів, керівників, журналістів, які своїми успіхами принесли спортивну славу нашому містові. Автор хотів залишити пам'ять не тільки про зірок світового спорту але й маловідомих нині персон, знаних попереднім поколінням львів'ян. книга щедро ілюстрована рідкісними світлинами, а також цікавими дружніми шаржами з колекції автора, багато з яких підписані героями малюнків.
Більша частина розповідей присвячена львівським олімпійцям, які здобули дотепер 46 нагород різного гатунку. 2012 року виповниться сто років від першого старту львівського спортсмена на Олімпійських іграх сучасності. Книга унікальна тим, що вперше в Україні в одному виданні зібрано таку кількість знаменитостей спорту, і може бути цікава не тільки історикам, вчителям чи тренерам, але й широкому загалу прихильників спорту.

Немає коментарів:

Дописати коментар