четвер, 22 березня 2018 р.

ЙОМУ ПІДКОРЯЛИСЬ НАЙВИЩІ ВЕРШИНИ

22 березня виповнилося би 65 років  Михайлу Туркевичу – уродженцю с.Утішків, відомому українському альпіністу та Почесному громадянину Буського району. За своє життя  Михайло Михайлович  здобув  багато титулів - заслужений  майстер спорту СРСР з альпінізму (1982), майстер спорту міжнародного класу (1982), багаторазовий призер чемпіонатів і першостей СРСР з альпінізму й скелелазіння, багаторазовий організатор експедицій у Гімалаї
 Альпініст зробив близько 30 сходжень по маршрутах вищої категорії складності. Він є автором програми підготовки рятувальників, якою продовжують користуватися й досі, а також книг про альпінізм «Поклик далеких вершин» (Донецьк, «Донбас», 1984), «Сходження» (Донецьк, «Донбас», 1987), «Рятувальні роботи» (Видавництво МНС Росії).
4 травня 1982 року Михайло Туркевич  був учасником  першої  радянської гімалайської експедиції. У зв'язці із Сергієм Бершовим, вперше в історії підкорення Евересту, піднявся на вершину вночі.


Сьогодні працівники відділу культури та туризму Буської РДА та центральної районної бібліотеки ім.І.Котляревського в знак пам’яті про видатного земляка переглянули науково – популярний фільм з архіву кіностудії «Леннаучфильм» про радянських альпіністів, які першими зійшли на Еверест по дуже складному, ще не освоєному маршруту.


У читальному залі районної бібліотеки до уродин відомого земляка Михайла Туркевича експонується книжково – ілюстративна виставка.




Немає коментарів:

Дописати коментар