понеділок, 19 березня 2018 р.

Найперше лелеки прилітають до Буська…




В Україну щороку повертається 25 тисяч лелек. Як тільки  не називають пернатого друга у різних районах України - лелека, бузьон, чорногуз, бусол, гайстер, веселик, боцян
Наші предки надавали великого значення  появі перших перелітних птахів. Вони не просто несли на крилах весну, а прилітали з вирію — від богів, тому й самі мали чарівні властивості.
Наш край здавна називався лелечим. Повертаються бузьки і до нашого лелечого краю. Лелека є своєрідним живим символом, оберегом України. Він символізується з сім'єю, благополуччям, продовженням роду.
Сьогодні в Буському Народному домі говорили про лелек. Бібліотекарі, працівники культури, освітяни, учні Буської ЗОШ №1 взяли участь у заході «Прилетів лелека - весну приніс здалека».

Бібліотекарі розповіли присутнім цікаві легенди про бузька, прикмети, пов’язані з бузьком. Людмила Рудіон, секретар Буської міської ради,  розповіла про співпрацю міст-лелек в міжнародній організації ЕSСО, в яку входить місто Буськ. Вчитель Яблунівської школи Оксана Курчаба продемонструвала цікаву презентацію про  розташування та повадки лелек в нашій місцевості, які вона разом зі своїми учнями досліджувала протягом декількох років.







Людмила Ціхоцька розповіла  бувальщину про бузька, який потоваришував з людьми. Заступник голови Буської РДА Тетяна Сай привітала всіх з весною і попросила всіх присутніх подбати про наших пернатих друзів. Звучали вірші та пісні про лелек.
Хай лелеки принесуть нам тепло, благополуччя, любов. А Україні – мир і спокій.
                                                                                            Л. Цюпка , бібліотекар Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар