четвер, 27 квітня 2017 р.

ПРО ІСТОРІЮ ПОЛЬЩІ - В БІБЛІОТЕКАХ БУЩИНИ

Цього року бібліотеки Бущини отримали  в дарунок від Інституту національної пам’яті Польщі через Львівську обласну наукову бібліотеку 47 примірників книги «Польща. Нарис історії». Її переклав український історик, директор ЛОУНБ Іван Сварник. Сьогодні він побував у нас в гостях та розповів, про що ця праця.



 Найперше перекладач зазначив, що працювати над книгою було дуже цікаво, тому що це перша робота з доброзичливим ставленням поляків до українців та бажанням будувати спільне майбутнє. Це книга, написана поляками про себе для українців. Вона вийшла у світ лише українською мовою і уже була презентована  в  деяких обласних центрах України. Львівщина ж отримала 1330 примірників для публічних бібліотек області. Іван Сварник зауважив, що автори книги розглядають українсько – польську історію впродовж віків. В кожному розділі є інформація про те, як українці відзначилися на певному етапі розвитку історії Польщі. Досить детально  вони розглядають ті періоди історії України та Польщі, які є суперечливими та дискусійними. Є в книзі розділ і про відому депортаційну операцію «Вісла», 70 – ті роковини  якої українство вшановуватиме 28 квітня.





«Лише знаючи правду про те, що відбувалося в минулому, ми можемо будувати повноцінні стосунки між нашими державами, - сказав історик Іван Сварник. - Тішить те, що в польських політиків є усвідомлення важливості України як стратегічного партнера на майбутнє, а серед польських інтелектуалів багато таких, які виступають за порозуміння між польським та українським народами». Під час презентації книги аудиторія була активною. Цікаві запитання історику озвучили директор Буської РЦБС Оксана Стецик, начальник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька, краєзнавці Роман Бучко, Адам Тарновський та Михайло Зозуля. Наостанок Іван Сварник зазначив, що ми повинні дбати за збереження національної пам’яті та передавати її у спадок майбутнім поколінням, і саме працівникам бібліотек належить виконувати цю важливу місію.
Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар