понеділок, 5 липня 2021 р.

ПРО ВАС, ГЕРОЇ ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ

 

5 липня минає 7 років з часу визволення українських міст Слов’янськ і Краматорськ від російських бойовиків на чолі з Ігорем Гіркіним. Визволення цих міст, які майже три місяці перебували під ворожою окупацією – одна з перших великих українських перемог, один  з  найважливіших стратегічних моментів за всю антитерористичну операцію на території Донецької області. 5 липня 2014 року о 13:00 бійцями-розвідниками 2-го батальйону Національної гвардії над міськрадою Слов’янська було встановлено український прапор.

Під час оборони Слов'янська та Краматорська українським військом було знищено 470 терористів. Збитки від руйнування житлових будинків у Слов'янську склали 1,5 мільярди грн. Пошкоджено 34 будинки та споруди, в тому числі — 4 школи.

На жаль, загинуло чимало мирних жителів, втрати понесла і українська сторона  загинуло 70 наших військових. Протягом трьох місяців у полоні сепаратистів побувало 40 українських та іноземних журналістів. Серед них — журналіст польського фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, журналістка «Комсомольської правди в Україні» Євгенія Супричева, громадський журналіст Артем Дейнега, журналіст з Коломиї Євген Гапич. Боронили Слов`янськ та Краматорськ і наші земляки. Ми щасливі, що вони повернулися живими в рідні домівки. Це - Роман Лехів та Ігор Мандрика з Топорова, Андрій Третяк з Гутиська-Тур’янського, Руслан Шеремета з Новосілок, Андрій Дзюба з Кізлова, Максим Мансуров з Яблунівки, Володимир Політило з Волиці.

З нагоди сьомої річниці визволення Слов’янська та Краматорська в Буській міській публічній бібліотеці демонструється книжкова виставка «Про вас, герої  третього тисячоліття», присвячена героїчним сторінкам оборони українських міст. Запрошуємо наших користувачів до її перегляду.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар