четвер, 22 липня 2021 р.

ВОНА ПОЛЯГЛА ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ

 

Сьогодні – 35-а річниця від дня народження Героїні Небесної Сотні, нашої землячки Ольги Бурої


 

 

 

«Вона завжди помагала і підтримувала інших, хоч би як не було боляче на душі їй самій…»

                                                             

 (Із спогадів сестри та матері про  про Ольгу Буру)

 

 

 

У листопаді 2013 року, коли в Україні почалася Революція гідності, цій тендітній дівчині було лише 27.  Починаючи з 24 листопада 2013 року, брала активну участь в акціях протесту в Києві. Коли на головній площі столиці почали встановлювати перші палатки, Оля з чоловіком записалися у Сотню самооборони. Про те, що вони не тільки гаряче підтримують протестні акції, але й беруть у них участь, не сказала нікому. Бажання бути корисною і готовність багато працювати зробили  її незамінною на Майдані. В найстрашніші дні спротиву Оля – єдина жінка в сотні – під свист куль носила бруківку на барикади. Тоді завдяки телебаченню Олина сімя і довідалась, що Оля з чоловіком на Майдані. Вона провела на Майдані всі три місяці - допомагала “Морській сотні” Самооборони, стояла у сторожі, працювала на складі та на кухні. Ймовірно, через випадкове поранення руки  бруківкою було занесено інфекцію, до медиків Ольга вчасно не звернулася. Наслідком поранення стало зараження крові, від якого жінка померла в київській лікарні 10 березня 2014 року. Молода дівчина відійшла у вічні світи, поклавши своє життя задля свободи України. Вона стала 104-ю жертвою героїчного спротиву українців.

Поховали дівчину 13 березня у селі Ріпнів, де та народилася.

НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ:

 

За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Ользі Бурій було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).

5 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю “За жертовність і любов до України” (посмертно).

 

8 травня 2016 року, під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно).




 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар