пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

ГАРТОВАНІ БОЛЕМ СТОЛІТЬ


Цього року виповнюється 75 років створення Української повстанської армії. Це була перша збройна сила, яка в період Другої світової війни стала на захист гнобленого і тероризованого українського населення і вела завзяту боротьбу проти німецьких та московських окупантів. В рядах УПА воювали люди з усіх земель України, з різних суспільних верств, професій та політичних переконань. Вік членів УПА в середньому становив 18 – 22 роки. Їх єднала одна ідея – гаряча любов до України. Бажання волі для свого народу і Батьківщини скріплювало завзяття, давало силу та витривалість у цій боротьбі, перетворюючи їх у незламних борців за волю й самостійність України. Чимало істориків вивчали і продовжують вивчати УПА як ідеальний приклад підпільної організації.


Вчора у Буській районній бібліотеці для відвідувачів відкрито історико – тематичну виставку «Гартовані болем століть», яка присвячена 75 – річчю створення УПА. Її наповнюють документальні, історичні та художні книги про створення й діяльність УПА. Окремі розділи виставки присвячені видатним діячам і керівникам національно – визвольного руху – Головному Провіднику ОУН – УПА Степанові Бандері, Головнокомандувачу УПА та генерал – хорунжому Роману Шухевичу, Останньому Головнокомандувачу УПА Василю Куку. У розділі виставки «Співай, поете, клич до бою!» вміщено твори активістів національно – визвольних змагань, ідеологів та пропагандистів збройного підпілля, які відтворювали події і настрої того часу у поетичному слові – Марка Боєслава (Михайла Дяченка), Олени Теліги, Олега Ольжича, Орисі Матешук та інших.
Запрошуємо усіх охочих переглянути книжкову виставку.



Спільно зі школами та Народними домами бібліотекарі сільських філій організували тематично - музичні композиції до 75 - річчя  народження УПА, Дня захисника вітчизни та Дня Святої Покрови. Нижче прогляньте світлини із таких заходів у Кутах (бібліотекар Марія Кіпран) та Побужанах (бібліотекар Мар'яна Цюпка).

"ЗРОДИЛИСЬ МИ ВЕЛИКОЇ ГОДИНИ"
(с.Кути)






"СВЯТА ПОКРОВО, НАМ УКРАЇНУ ЗБЕРЕЖИ!"

(с.Побужани)






Немає коментарів:

Дописати коментар