вівторок, 29 січня 2019 р.

ЧЕРЕЗ КРУТИ - ДО МАЙБУТНЬОГО

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
“На порох стерти, перебити!” —
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей — не перемогти!


29 січня – День памяті Героїв Крут. У цей день в 1918 році молоді українські студенти та гімназисти прийняли нерівний бій з більшовицькою навалою біля станції Крути та поклали найдорожче на вівтар свободи – власні життя.
Цей бій між 4-ох тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом  Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків, тривав 5 годин. Це був нерівний бій. Молоді захисники свободи і незалежності українського народу загинули на полі бою, але  призупинили наступ противника. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
Пам’ять про Героїв Крут, як і та велична слава, за яку вони боролися, невмируща.  Сьогодні у Буській  ЦРБ відбувся вечір памяті «Через Крути – до майбутнього». 





Його підготували і провели бібліотекарі Верблянської та Новомилятинської  філій Оксана Кушинська та Зоряна Прокопович.  У заході взяли участь бібліотекарі, працівники культури, освітяни, ЗМІ, читачі бібліотеки, а також представники місцевої влади – голова Буської районної ради Богдан Глова, перший заступник голови Буської РДА Олег Ільків, заступник голови Буської  районної ради Роман Фурда, начальник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька, боєць АТО та волонтер Сергій Бондаренко. У ході дійства учасники переглянули фільм про битву під Крутами та її історичне значення для майбутнього України. 






НА АСКОЛЬДОВІЙ МОГИЛІ - УКРАЇНСЬКИЙ ЦВІТ... 

Під такою назвою в Олеській селищній бібліотеці для учнів 10 - 11 класів відбулася озвучена книжкова виставка, яку провела бібліотекар Мирослава Мединська.

Їх було триста – молодих недосвідчених добровольців, найкращих синів України, які в далекому 1918 – ому прийняли нерівний бій з більшовиками на станції Крути. Бій був завзятий і кривавий, крутянці билися до останнього набою, ніхто не відступав. Усі полягли на полі Слави. Український народ похоронив їх на Аскольдовій могилі. Герої Крут завжди житимуть у серцях нащадків, на їх прикладі будуть виховуватись прийдешні покоління.

Немає коментарів:

Дописати коментар