понеділок, 21 січня 2019 р.

ЗЛУКА. СОБОРНІСТЬ. ВОЛЯ

22 СІЧНЯ ВИПОВНЮЄТЬСЯ 100 РОКІВ АКТУ ЗЛУКИ УНР ТА ЗУНР


В  нашому календарі  є дати, які мають велике значення в історичному становленні незалежності України Однією з таких дат є День Соборності  України  -  свято, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

22 січня 1919 р. у Києві  був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців.
Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об'єднання українських земель в єдину державу. Саме ці події є підставою для новітнього українського державотворення.
Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99].
У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше  22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

У період радянського режиму День Соборності не святкувався і вважався «контрреволюційним святом», а всі офіційні згадки про нього ретельно знищувались. У 71 річницю Акту злуки, 22 січня 1990 року, в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель та вшанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.  Відтоді живий ланцюг став головною традицією у День Соборності.

Сьогодні працівники Буської центральної районної бібліотеки, відділу культури та туризму Буської РДА зібралися на годину державності «Злука.Соборність.Воля», присвяченій 100 – річчю Злуки. В ході заходу відбувся перегляд тематичного документального фільму про Акт Злуки УНР та ЗУНР, а також огляд книжкової виставки, присвяченої цій вагомій історичній даті.

О.Стецик, директор Буської ЦРБ



ОБНЯЛИСЯ БРАТИ ОДНОГО ВІЧНОГО НАРОДУ

Під такою назвою 22 січня в Олеській селищній бібліотеці відбувся урок історії, присвячений 100 - річчю Соборності України. Захід організували працівники селищної бібліотеки і Олеської ЗОШ. Розпочала дійство бібліотекар Олеської книгозбірні М. Карпій, розповівши про історію виникнення та традиції свята Соборності України. 


Вчитель історії Олеської ЗОШ Г.Кокор  виступила з історичною довідкою  «Акт Злуки в історії України». Учні 10 класу О.Панас, О.Веселовська, Л.Костишин, О.Панас, Н.Сухоставська, С.Гаврилюк, Ю.П’ятночка та Х. Войтович прочитали вірші, присвячені темі Соборності України», -  «Земля моя, кров'ю предків полита»,  «Україно, соборна державо», «В день Соборності та Злуки», «Соборність розуміє кожен власно», «Лунає пісня солов'їна», «День Соборності -  свято велике», «У зимовий ранок засіяло». 



Директор Олеської ЗОШ С.Кольба виступила із заключним словом, після чого всі разом виконали Державний гімн України «Ще не вмерла Україна».

М.Карпій, бібліотекар Олеської селищної бібліотеки


Немає коментарів:

Дописати коментар