вівторок, 19 січня 2021 р.

Книги для ідеальної зими





 

Різдво в нашому  домі. – Львів, 2006. -416с.

«Різдво в нашому  домі» -  твір над яким працювали десятки людей. Книжка розрахована на масове читання, але вона може викликати певний інтерес і фахівців з різних галузей, особливо істориків, етнографів, літературознавців, мистецтвознавців. Мета її – причинитися до закладання якихось нових підвалин для розвитку української духовності.

Сосенко Ксенофонт
Різдво-Коляда і Щедрий Вечір: Культуролог. оповідь / К. Сосенко. – Київ: Український письменник, 1994. – 286 с.

Ця книга, написана видатним вченим-етнографом і церковним діячем Ксенофонтом Сосенком, видана накладом автора у Львові 1928 року під назвою «Культурно-історична постать староукраїнських свят Різдва і Щедрого Вечора», а присвячена – «на честь усім, що потрудились для української етнографії і зберегли великі цінності української давньої культури».


Різдвяна пісня у прозі. Святочна повість з привидами. Лвів: «Червона калина», 2007.- 140 с.
В оповіданні «Різдвяна пісня у прозі» видатного англійського письменника Чарльза Діккенса (1812–1870) йдеться про холодного, жадібного й злого власника торгової спілки Скруджа і привида Марлі, колишнього компаньйона Скруджа, який з’явився у переддень Різдва, щоб врятувати душу свого друга від черствості й самотності. Скрудж зустрічається з Духом Минулого, Теперішнього й Майбутнього Різдва, повертає собі святковий настрій і бажання дарувати радість близьким й усім оточуючим.


Різдвяний сюрприз: оповідання, роман – Харків:Фоліо, 2019.-715с.
До цієї книжки увійшли два різдвяні оповідання Андрія Куркова — «Різдвяний сюрприз» та «Моя улюблена різниця» — і великий роман «Шенгенська історія». 
...21 грудня 2007 року опівночі Литва приєдналася до Шенгенського простору. У цю ніч три молоді пари, які подружилися на рокфестивалі, зібралися на хуторі Пієнагаліс, щоб відсвяткувати «Шенгенську ніч» і поділитися одне з одним планами на майбутнє. Інґрида та Клаудіюс говорили про свій переїзд до Лондона, Андрюс і Барбора збиралися до Парижа, а Рената і Вітас — до Італії. Вони не знали, чим їм доведеться там займатися, і навіть припустити цього не могли, проте довіряли Європі і були впевнені, що вона їх не підведе...


Італійські черевички. Хеннінг Манкелль. Роман - Харків: Фоліо. 2013 .314 с.                                                      Зима на початку XXI століття. Старший чоловік піднімається з ополонки й зауважує на кризі жінку з ходунцями. Хто вона? Як вона сюди потрапила? Так починається історія про Фредріка та Гаррієт. Колись давно вони були безтямно закохані. А тепер Фредрік живе на Невеликому острові на краю архіпелагу в оточенні тиші, пса, кота й мурашника у вітальні. Страшна таємниця, фатальна помилка перетворила його на відлюдкуватого самітника. У романі «Італійські черевики» Геннінґа Манкелля смерть і біль тісно переплітаються з радістю й любов’ю до життя.

Різдво у Львові. Оксана Зьобро, Юлія Тунік-Чорна.Видавництво Старого Лева: 2013. 84с.

Львів – у передчутті зимових свят – стає схожим на велику вертепну скриньку, на нижньому поверсі якої метушаться люди, прикрашають вітрини, розкладають у ярмаркових ятках усілякий барвистий крам, чепурять міську ялинку, ставлять велику різдвяну шопку. А на горішньому поверсі, десь понад львівськими дахами, на небі, ангели прибирають небесну оселю, збивають подушки і пухові перини – і з неба летить дрібний іскристий сніг. М’яко застеляє площу Ринок, замітає вулиці Руську і Вірменську, Староєврейську і Ставропігійську. Ця книжка стане вам подарунком – і красивим, і корисним. І щоразу, як ви розгортатимете її, поринатимете у солодкі спогади про наше місто і незабутнє Різдво у Львові.


                                                                       Львів. Смаколики. Різдво.
Д. Корній, А. Рогашко, Н. Нікалео, А. Хома, В. Гранецька та ін. «Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля» .Серія Львівська серія. 2016

По-справжньому святкова сімейна книга, «Львів. Смаколики. Різдво» українською мовою вийшла завдяки видавництву «Клуб сімейного дозвілля». Вона перенесе вас до припорошеного снігом Львова, де головним героям випадає на долю зустрічатися та закохуватися, зневірятися та віднаходити надію, сумувати та радіти. Вони блукатимуть вузькими вуличками Міста Лева, виходитимуть на Площу Ринок, милуватимуться ялинкою та сидітимуть разом із вами у затишній кав'ярні, переповідаючи свої історії.



Листи Різдвяного Діда. Джон Р. Р. Толкін : Перекладач Олена О’Лір. -Астролябія . 2017. -160с.

Щороку в грудні дітям Дж. Р. Р. Толкіна приходив конверт зі штемпелем Північного Полюса, а всередині — лист, написаний химерним тонким почерком і оздоблений чудовими кольоровими малюнками. Всі ці листи були від Різдвяного Діда і розповідали дивовижні історії про життя на Північному Полюсі: як північні олені зірвалися з прив’язі й порозкидали подарунки по всій околиці; як безталанний Білий Ведмідь видерся на крижаний полярний шпиль і гепнувся звідти на будиночок Різдвяного Діда, провалившись крізь дах; як той Ведмідь розбив Місяць на чотири шматки, і через це Місячанин упав із неба в Дідів садок; як велися війни з полчищами капосних гоблінів, котрі жили в печерах під будинком. Часом якусь приписку надряпував Білий Ведмідь, а часом Ілберет Ельф дописував щось своїм елегантним плавним почерком, додаючи цим історіям ще більше життя і гумору.


У країні сирних коників. Ярина Винницька. Видавництво Terra Incognita: 2017. 42с.

Історія починається у старовинному місті Львові. Там, на вулиці Пекарській, де завжди пахне свіжоспеченим хлібом і підгорілою карамеллю, жила собі дівчинка Варвара. Про настання зими вона дізнавалася за зміною запахів — з початком грудня Пекарська пахтіла медом, помаранчевими цукатами і рожою (так у Львові називають варення із трояндових пелюсток). А це означало, що знані львівські пекарі почали готуватися до Різдва і бралися випікати пампухи, струдлі, медові пряники, роляди, завиванці — з маком, сиром, горіхами — і просто калачі з ярої пшениці. Повітря настоювалося на святкових ароматах, і тому тут часто падав сніг зі смаком цвібака. Або медівника, перемащеного сливовим варенням. Із дахів звисали різнокольорові бурульки. Їх можна було відламувати і смоктати, як льодяники.




Немає коментарів:

Дописати коментар