суботу, 16 січня 2021 р.

«16 січня – День пам'яті кіборгів»


 16 січня – Всеукраїнський день пам’яті героїв-«кіборгів», які воювали за Донецький аеропорт.

Бої за аеропорт тривали з 26 травня 2014 по 22 січеня 2015 року і закінчилися після повної руйнації старого та нового терміналів. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.
Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українськихзахисників, поранено понад 500. Лише з 18 по 21 січня 2015 року в результаті підриву одного з терміналів загинули 58 "кіборгів"
Згадаймо сьогодні всіх хто поклав життя за Донецький аеропорт ! Висловлюємо шану та повагу тим, хто вийшов звідти живим. Бущани пишаються своїми героями, серед оборонців аеропорту були і наші Кіборги-надбужанці: Олександр Мошонкін, Віталій Колодницький,Іван Міллер, Олег Присяжний…
Оборона Донецького аеропорту увійшла в історію, стала символом незламності та мужності українських героїв.                                                                                 Режисер Ахтем Сеїтаблаєв зняв повнометражний художній фільм "Кіборги" про бої в Донецькому аеропорті.



В 2016 році у Буській районній бібліотеці мешканець Буська, військовий офіцер та учасник АТО Ярослав Слівінський презентував книгу коміксів «Кіборги. Історія Трьох», видану громадською організацією «Вірні традиціям». 
    «Кіборги: Історія Трьох» – це графічна повість, що розповідає про героїчну оборону Донецького летовища українськими вояками, яких за незламність характеру, мужність та героїзм навіть вороги називали Кіборгами.  В основі коміксу – історія трьох побратимів із Львівської 80-ї окремої аеромобільної бригади, один з яких був важко поранений під час затяжних боїв за аеропорт. Оскільки евакуація була неможлива, двоє інших вирішили спробувати врятувати його, ризикуючи власними життями. Це вражаюча історія про те, як пораненого вояка у 30- градусний мороз виносили двоє товаришів, які не мали ні зброї, ні навіть бронежилетів.

 У презентації взяли участь Почесний громадянин Буського району, десантник із Львівської 80-ї аеромобільної бригади, Герой – Кіборг Олександр Мошонкін, який 197 днів провів у полоні бойовиків угрупування ДНР.

«Кіборги» у коміксах – реальні герої, які захищали Донецький аеропорт. Зокрема, за словами координатора ТО «Вірні традиціям», воїна АТО Ярослава Слівінського, у «кіборгів» з коміксу – обличчя реальних людей. У них – особлива манера спілкування, своєрідна мова.


У 2017 році по всій Україні пройшли презентації перших двох частин коміксу «Кіборги: 26.05.14», створеного українськими художниками та волонтерами. Графічна новела повністю побудована на реальних розповідях 30-ти бійців – захисників Донецького аеропорту.








Немає коментарів:

Дописати коментар