пʼятницю, 18 травня 2018 р.

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ - СВЯТО НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

17 травня в Україні відзначали День вишиванки. В цей день прийнято одягати вишиванку – символ українства,  яка ввібрала в себе теплоту сонця і запах трав, шум гаїв і голубінь небес, всю розкіш землі і радість чи смуток чарівної пісні. Також цього дня в містах і селах  відбуваються різноманітні заходи, покликані популяризувати українську культуру та традиції. У День вишиванки в Буську відбувся уже традиційний парад вишиванок, який пройшов вулицями міста. Учасники ходи були одягнені у барвистий вишитий одяг, а своєрідним обрамленням й окрасою дійства став тридцятиметровий рушник - оберіг Бущини, вишитий буськими мисткинями.





У читальному залі Буської ЦРБ демонструється книжково – ілюстративна виставка «День вишиванки – свято національної єдності».




Цікаво цей день провели наші працівники і в бібліотеках – філіях. Традиційно, на роботу вони прийшли вдягнені у національне вбрання – вишиті сорочки, блузки чи сукні. У вишиванках були і відвідувачі, які цього дня завітали до бібліотеки. Ось світлини з бібліотеки - філії села Старий Милятин.




В Олеській книгозбірні у день вишиванки активісти бібліотеки організували  та провели годину народознавства «Українська вишиванка – світ краси і фантазії». Бібліотекар Марія Карпій розповіла про виникнення цього свята, познайомила присутніх з книжковою виставкою, зокрема, з альбомом  «Українська вишивка» та книгою Марії Чумарної «Вишивання долі». Цікаво розповіла про українську вишивку як вид декоративного мистецтва вчитель Олеського ліцею Ірина Шунь, а директор НД села Циків Ірина Нестер представила учасникам заходу чудову виставку вишиванок. 



Не обійшлося і без пісенно – поетичної творчості олещан - учениця 3 класу Олеської школи Марта Нестер прочитала вірш Лідії  Новикової «Вишиванка», а вокальний жіночий гурт  виконав пісні «Два кольори» та «З вечора тривожного аж до ранку».  


Щира подяка усім небайдужим олещанам - учасникам нашого заходу Ірині Нестер (директор НД с.Циків), Ірині Жмур (вчитель Олеської ЗОШ), Людмилі Павлик, Мирославі Вернюк та Оксані Козлик (працівники Олеського професійного ліцею), Надії Нестер – Андрєєвій (працівник Олеської селищної ради), Ірині Савці (вчитель Кутівської ЗОШ). Я впевнена, що усі ми разом і кожен особисто робимо свій внесок у пропагування  і процвітання української культури! Тим паче, що 2018 рік – це рік відновлення і реставрації культурної спадщини в Україні.


Марія Карпій, бібліотекар Олеської селищної бібліотеки


Немає коментарів:

Дописати коментар