середу, 1 листопада 2017 р.

ЄВГЕН ПЕТРУШЕВИЧ - ПОЛІТИК ЄВРОПЕЙСЬКОГО МАСШТАБУ

СЬОГОДНІ - 99 - а РІЧНИЦЯ СТВОРЕННЯ ЗУНР


1 листопада 1918 року у Львові відбулися буремні події, внаслідок яких на руїнах Австро - Угорської імперії постала Українська держава - Західноукраїнська Народна Республіка. 

Президентом ЗУНР було обрано Євгена Петрушевича. Він займає особливе місце у пантеоні державних діячів України, оскільки справив визначний вплив на національно - визвольні змагання 1917 - 1921 років і загалом на українське державотворення. Євген Петрушевич народився в Буську та походив із високоінтелігентної родини. Його батько, парох і декан греко - католицької церкви Омелян Петрушевич, був знавцем історії та літератури, людиною широкого духовного світогляду, національної свідомості, що значно вплинуло на виховання та світогляд майбутнього державного діяча. Євген отримав добру освіту та здобув фах правника, доктора цивільного і церковного права. Він двічі був обраний послом до австрійського парламенту. Ставши диктатором ЗУНР, Євген Петрушевич взяв на себе відповідальність, пов'язану з прийняттям ключових рішень не тільки щодо західноукраїнської державності, але й щодо долі десятків тисяч галицьких та буковинських українців, які проливали кров за національні інтереси.
Сьогодні в Буській ЦРБ відбулася година історії, впродовж якої працівники відділу культури, бібліотекарі та користувачі зробили екскурс в майже столітню українську історію, а також помандрували сторінками книги львівського історика Олега Павлишина "Євген Петрушевич".


Цей ілюстрований біографічний нарис вийшов у світ в 2013 році, напередодні 95 - річчя ЗУНР. Цього ж року автор, який є визнаним фахівцем у галузі дослідження національно - визвольних змагань ХХ ст., презентував її і в нас у Буську, на батьківщині Євгена Петрушевича. Аби грунтовно розкрити діяльність Євгена Петрушевича, історику довелося залучити багато джерельного матеріалу, так як Петрушевич не залишив про себе спогадів чи мемуарів. Дослідження базується на численних документах архівів Львова, Києва, Варшави, Мюнхена й Оттави. У монографії чи не вперше складено генеалогію роду Петрушевичів, з якої видно, що це давній рід, який дав Україні літераторів, священиків і правників. Книга цікава як для істориків,  так і для широкого кола читачів, оскільки написана дуже доступно. На завершення заходу говорили про те, як бережуть пам'ять про Євгена Петрушевича у його рідному Буську. Окрім того, що в місті одна з головних вулиць носить ім'я Петрушевича, будівлю центру зайнятості прикрашає меморіальна таблиця, а подвір'я Буської гімназії - пам'ятник Євгену Петрушевичу, у 2014 році активістами та краєзнавцями віднайдено і відновлено могилу батьків Євгена Петрушевича Омеляна і Савини, а також бабці Маріанни, на старому цвинтарі в Буську.





То ж з нагоди річниці ЗУНР бущани поклали квіти до пам'ятника Євгену Петрушевичу та на могилу його батьків.

Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар