понеділок, 13 червня 2016 р.

ШЛЯХАМИ ІВАНА ФРАНКА

ДО 160 - РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
ТА 100 - РІЧЧЯ З ДНЯ СМЕРТІ
ІВАНА ФРАНКА
12 червня в Народному домі с.Чішки  відбувся захід, який став став завершальним в рамках проведення традиційних Днів пам’яті українського письменника, ученого, громадського і політичного діяча Івана Яковича Франка, які організував його імені Львівський Національний літературно-меморіальний музей з 28 травня по 12 червня на території Львівщини. 
Дійство розпочалося у місцевій греко-католицькій церкві пророка Іллі святковою Літургією, яку провів настоятель храму отець Тарас Загоруйко за участю керівників органів влади району, місцевих жителів та гостей, чоловічого хору «Благовіст» храму св. Архистратига Михаїла (м. Львів).



Після її завершення у сільському Народному домі відбулося  літературно -мистецьке свято «Шляхами Івана Франка» за участю директора Львівського Національного літературно-меморіального музею І.Франка Романа Горака, науковців-франкознавців, акторів Національного театру імені Марії Заньковецької: Народного артиста України, майстра живого слова Святослава Максимчука, заслуженого артиста України Юрія Брилинського, солістів Львівської обласної філармонії, Національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, хору духовної пісні «Благовіст», юних львівських музикантів та вокалістів. 


Буський район достойно представив у тригодинному святковому дійстві народний аматорський ансамбль пісні і музики «Перевесло» НД смт.Олесько.
Звертаючись до учасників заходу, голова райдержадміністрації Петро Мороз подякував ініціаторам і організаторам літературно-мистецького свята, адже сільчани, можливо, вперше бачать на сцені свого сільського дому таку знану когорту відомих артистів та акторів. «Я радий, що сьогодні усі ми зібралися тут, у селі Чішки, аби вшанувати великого Каменяра, пройти спільно його життєвими шляхами. Маю надію, що такі зібрання, чи ще навіть більш потужніші, будуть відбуватися щорічно за такого поважного представництва: науковців, митців, широкого кола громадськості», - зазначив у своєму виступі Петро Мороз. Також керівник подякував місцевим працівникам культури, зокрема, бібліотекарю та директору Народного дому Марії Бідюк, фермерам, підприємцям, всім, хто допоміг підготувати до свята Народний дім, провести роботи з благоустрою території.
Окрім Петра Мороза, з вітальними словами до учасників заходу звернулися голова Буської районної ради Богдан Глова та Кутівський сільський голова Ігор Карпій. 
В свою чергу, народний артист Святослав Максимчук на завершення подарував учням Кутівської школи повне зібрання своїх аудіоальбомів з творами класиків української літератури, а директор музею Франка у Львові Роман Горак - книги для місцевої бібліотеки. У сільській книгозбірні бібліотекар підготувала до 160 - річчя Івана Франка  велику книжково - ілюстративну експозицію "Сьогодні, мов зоря, він сяє Україні".



Закінчився захід спільним виконанням усіма учасниками та глядачами Державного Гімну України. 
Вів свято заступник директора Франкового музею Михайло Кобрин.

(За матеріалами прес – служби Буської РДА)


Немає коментарів:

Дописати коментар