середу, 31 березня 2021 р.

ДМИТРО ДОНЦОВ - ІДЕОЛОГ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ

 

30 березня – день смерті відомого українського політичного діяча, публіциста, літературного критика, одного з перших керівників Союзу визволення України Дмитра Донцова (1883-1973).


А ще ми називаємо його видатним теоретиком української державності. Концепція національної ідеї Д.Донцова – це спроба небайдужого і свідомого громадянина вказати практичні шляхи виходу України з – під радянської залежності. Важко знайти інше ім’я ідеолога чи політичного діяча, літературного критика чи редактора, яке б могло дорівнятися до нього мірою впливу на потоки національної свідомості і творчості. Головним завданням Д.Донцова було визволення України – політичне, ідеологічне, психологічне. У своїх працях, найґрунтовнішими з яких є «Модерне москвофільство», «Історія розвитку української державної ідеї», «Підстави нашої політики», «Націоналізм», «Де шукати наших традицій», «Московська отрута», «Росія чи Європа», «Клич доби», він виклав доктринські засади українського націоналізму. Обстоюючи ідею самостійної України, Донцов завжди зберігав виразну антиросійську позицію. «Під модерним москвофільством я розумію поширену в певних колах нашої інтеліґенції безграничну пошану перед російською культурою, і дивну якусь духовну залежність від поглядів, пануючих в поступових російських колах», - писав він. В ідеологічному сенсі Донцов став найпослідовнішим ворогом Російської імперії, який глибоко розумів не лише закономірності політичного життя, але також усі психологічні та пропаґандистські підтексти. Він завжди знаходив відповідні оцінки, за що радянська пропаґандистська система зробила Дмитра Донцова справжнім «монстром».


Постать Дмитра Донцова, попри значну популярність у нашій культурі, залишається не до кінця пізнаною та оціненою. Донцова багато звинувачували в аморальності, антиінтелектуалізмі, пропаґанді тваринних інстинктів, бездумному ірраціоналізмі і навіть дарвінізмі. Упродовж своєї діяльності він пройшов декілька етапів світоглядної революції – від соціалізму до його повного заперечення, від атеїзму до клерикалізму.  

Та до творчості талановитого українського вченого, мислителя Д.Донцова неможливо бути байдужим. Політична філософія Донцова великою мірою стала основою революційно – підпільної діяльності ОУН. А більшість його ідей залишаються актуальними і сьогодні, у третьому тисячолітті.

Немає коментарів:

Дописати коментар