четвер, 4 березня 2021 р.

ЇЇ ГОЛОС ЗАЧАРОВУВАВ СВІТ

 

2 березня 2021 року виповнилося  90 років від дня народження всесвітньовідомої співачки, народної артистки України, Лауреата Державної премії ім.Тараса Шевченка, учасниці славетного тріо сестер Байко – Марії Байко.


На жаль, мисткиня відійшла у вічність наприкінці минулого року, не доживши до свого 90 – літнього ювілею.

Мешканці Буська знають Марію Байко як нашу землячку. Народилась вона на Лемківщині, у селі Яблониця Руська Ряшівського повіту  (Польща). У 1945 році доля закинула сімю Байко до Буська. Тут сестри Марія, Даниїла і Ніна навчалися в середній школі, звідси пішли у світ мистецтва. Даниїла, Марія та Ніна закінчили Львівське музично-педагогічне училище. Вже у 1946 році тріо брало участь у республіканському огляді художньої самодіяльності та було відзначене грамотами. Пізніше Марія закінчила Львівську консерваторію, стала викладачем, а згодом професором (1982р.)  Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка. Окрім викладацької роботи, Марія Байко брала участь у конкурсі співаків ім.С.Крушельницької, у фестивалях лемківської культури, писала наукові праці, присвячені українській пісні. Марія Байко виступала в Україні та республіках колишнього СРСР, у Європі, США, Канаді і як солістка Львівської філармонії,   і у складі тріо сестер Байко.


У її репертуарі були українські народні пісні, романси, солоспіви Лисенка, Людкевича, Кос-Анатольського, Фільц, Барвінського, твори світової музичної класики. Як солістка Марія Байко записала три пластинки: «Співає Марія Байко», «Пісні Франкового краю», «О, не забудь» (старовинні романси), компакт-диск «Співаночки мої», із сестрами Байко - п’ять пластинок та компакт-диск «Співають сестри Байко». За особливі заслуги в сфері музичної культури та музичної педагогіки Марія Яківна Байко відзначена «Орденом княгині Ольги».

Померла співачка 18 листопада 2020 року. Похована у Львові на Личаківському цвинтарі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар