пʼятниця, 9 квітня 2021 р.

ФЕДІР ПАЛИНСЬКИЙ - БОРЕЦЬ ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ

 ДО 95- РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ


Народився 9 квітня 1926 року на Закерзонні (Лемківщина). Під час операції «Вісла» разом з родиною був переселений до України.З юнацьких років став на шлях боротьби за свободу України, в 1942 році вступив до юнацького осередку ОУН на Закерзонні. В лавах УПА був станичним і харчовим. У 1949 році був засуджений за націоналістичну діяльність на 25 років. Ув’язнення відбував у Джезказгані, Менгірі, Руднику(Казахстан). Був учасником Кенгірського повстання. Після звільнення з таборів  працював різноробочим на Тернопільщині та Львівщині. Проживав у селищі Красне Львівської області. Після реабілітації, зі здобуттям незалежності України, очолював Спілку політв’язнів Буського району та Братство ОУН-УПА, яке організував разом з побратимами у 1992 році. Брав  участь у діяльності Конгресу Українських Націоналістів, товариства «Меморіал». Активно займався публіцистичною та громадською діяльністю на теренах Бущини та Львівщини. Був організатором та учасником національно - патріотичних заходів, що проводились в районі та області. У Красному він неодноразово обирався депутатом селищної ради.  Федір Миколайович брав участь в упорядкуванні пам’ятних знаків, зокрема: пам’ятників  Січовим Стрільцям, воїнам УПА, жертвам Голодомору, а також у перезахороненні останків жертв, замордованих НКВД. Він підтримував тісний зв’язок з Останнім командиром УПА Василем Куком, уродженцем Красного.

Помер 25 березня 2010 року, похований у рідному селищі Красне. Рішенням Буської районної ради №160 від 22.08.2011 р. Федору Палинському посмертно присвоєно звання Почесного громадянина Буського району.




(світлини із книги спогадів Ф.Палинського)

У 2014 році у Буській центральній районній бібліотеці ім.І.Котляревського відбулася презентація книги Федора Палинського «Короткі спогади», упорядником якої є його дочка - доктор технічних наук, професор Світлана Гавенко.

Немає коментарів:

Дописати коментар