понеділок, 27 травня 2019 р.

МАГІЯ СЛОВА РОМАНА ІВАНИЧУКА

27 травня виповнюється 90 років від дня народження Романа Іваничука – письменника і громадського діяча, Героя України, Лауреата Національної премії ім.Т.Г.Шевченка, майстра історичного роману, людини, яка займає почесне місце на українському літературному Олімпі.
Як прозаїк Іваничук абсолютно індивідуальний і неповторний.  Такого відданого історичній тематиці митця в українській літературі не було, який би так професійно, глибоко, зі смаком і умінням осучаснював історію. Історія в творах Романа Іваничука – це велетенський у часі простір людського життя, об`єднаний в один цикл, в один великий роман про рідну землю і народ, що населяє її. Серед видань, що мали найбільший суспільний і громадський резонанс, є роман «Мальви». Для багатьох читачів ім`я письменника асоціюється саме з цією книгою. Це його «Пісня пісень», яка принесла йому славу і визнання.  Пізніше Р. Іваничук писав: «Після написання цього роману я зрозумів, що до кінця днів своїх не матиму сили покинути історичний жанр». 
Впродовж майже півстоліття творчої діяльності письменника вийшло близько шістдесяти книг, шістнадцять історичних романів, читаючи які можна мандрувати часом і простором, відкриваючи для себе незвідані сторінки української історії. У його творах –  осмислення відомих постатей, історичних подій,  його високий інтелект,  самобутня, як мережана гуцульська скатертина, мова, його багатий духовний світ! Літературний ужинок Романа Іваничука – це основа духовності, живлющі ковтки Добра, Порядності і Честі, внутрішньої Чистоти, усіх високих чеснот.
До 90 – річчя від дня народження письменника в Буській центральній районній бібліотеці ім.І.Котляревського експонується виставка – портрет «Магія слова Романа Іваничука», яку наповнюють художні твори митця – новели, повісті та історичні романи, публіцистика та літературна критика. 
Ви запитаєте: що почитати? Без вагань відповімо: читайте Іваничука! Світ його романів – це світ великих пристрастей, народна історія, безконечна дорога у вічному часі. Це українська доля у символічних образах, це мальви-квіти з України, черленим вином пролита на рідну землю кров, яка зарясніла кетягами калини, добута з каменю вода, що тамувала духовну спрагу народу…
Запрошуємо усіх книголюбів «посмакувати» творчістю Романа Іваничука, адже вибір книг дуже широкий, серед них – багато нових видань. Неодмінно знайдете те, що ще не читали! 

Немає коментарів:

Дописати коментар