понеділок, 4 червня 2018 р.

ЄВГЕН ПЕТРУШЕВИЧ - ПОБОРНИК УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ

ДО  155 - РІЧЧЯ ВИДАТНОГО ЗЕМЛЯКА


Серед визначних людей, яких дав Україні Буськ, особливе місце належить Євгенові Петрушевичу - громадсько-політичному діячу, президенту Західноукраїнської Народної Республіки. 3 червня на його батьківщині, біля пам'ятника державнику, котрий стоїть на території Буської гімназії ім. Є. Петрушевича, мешканці міста зібралися на народне віче. Представники органів влади району та міста, громадськості поклали квіти до підніжжя пам’ятника, а молоді бущани - до могили батьків Омеляна та Савини, які поховані на старому кладовищі міста.

Народився Євген Петрушевич у Буську 3 червня  1863 р. в родині  священика Омеляна  Петрушевича, високоосвіченої людини, небайдужої  до  історії  рідного  краю, громадського  і освітнього  діяча. Євген Петрушевич  - український  політик, один  з  лідерів Національно – Демократичної   партії  в Галичині. У 1907 – 1918рр.  – депутат  австрійського парламенту, з  1917р.  – голова  української  парламентської  репрезентації, з жовтня  1918р. – Президент Української  Національної   Ради,  з листопада  1918р.  – на чолі ЗУНР,  з 1919р.  – член Директорії УНР, з червня  1919р. – диктатор ЗУНР. У 1920 -1923рр.  очолював  уряд  ЗУНР  в екзилі  (вигнанні), згодом осередок західноукраїнської еміграції  в Берліні. Помер Євген Петрушевич у Берліні.  З настанням незалежності України його прах перепоховано на Личаківському цвинтарі.
Всі  окупанти  України  вважали Президента  ЗУНР  своїм  ворогом. Більшовики намагалися його ім’я  стерти  з пам’яті народу. Та після десятиліть забуття Євген Петрушевич повернувся до рідного Буська. З 1990 р. його ім’я  носить одна з головних вулиць міста. 28 червня 1991 р. на честь Президента ЗУНР Євгена Петрушевича на будинку колишнього універмагу було відкрито  першу в Україні меморіальну таблицю. 5 серпня  1997 р. Буській гімназії було присвоєно ім’я Євгена Петрушевича. 1 листопада 2008 р.,у  90 - ту річницю проголошення ЗУНР, на подвір’ї  Буської гімназії  імені Євгена Петрушевича постав пам’ятник  першому Президентові ЗУНР.
До ювілейних уродин нашого видатного земляка у Буській районній книгозбірні експонується виставка – персоналія «Євген Петрушевич – перший президент ЗУНР», яка розповідає про основні віхи життя та діяльності борця за незалежність України.



4 червня для працівників відділу культури, Буської районної бібліотеки відбувся перегляд відеофільму про Євгена Петрушевича з фондів Львівської обласної державної телерадіокомпанії із серії «Українські державники».

Немає коментарів:

Дописати коментар