понеділок, 9 листопада 2015 р.

КНИГА : ВІД ПОДИХУ СТОЛІТЬ ДО СУЧАСНОСТІ


9 листопада - День української писемності та мови - був встановлений указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - автора «Повісті временних літ», послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора – літописця і починається писемна українська мова. 


До Дня писемності та мови працівниками Буської центральної районної бібліотеки підготовлено книжкову виставку – інсталяцію «Книга: від подиху століть до сучасності». 
Експозиція представлена такими розділами:
- ПЕРШІ ПАМ'ЯТКИ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ
- ДО БУСЬКА ЗА ПАПЕРОМ
- ІВАН ФЕДОРОВИЧ - ЗАСНОВНИК УКРАЇНСЬКОГО ДРУКАРСТВА
- КНИГАРІ ТА КНИГАРНІ ГАЛИЧИНИ
- ІВАН ТИКТОР - ГАЛИЦЬКИЙ ВИДАВЕЦЬ
- СОФІЯ КАРАФФА – КОРБУТ – ТВОРЕЦЬ КНИЖКОВИХ ОЗДОБ
- СУЧАСНІ КНИЖКОВІ ФОЛІАНТИ
- Е- КНИГА: СУЧАСНО, КОМПАКТНО, ЗРУЧНО


Література, що наповнює виставку - інсталяцію, відображає еволюцію книги, починаючи із найдавніших стародруків і закінчуючи сучасною електронною книгою. Значне місце займають матеріали про Буську папірню, засновану орієнтовно в 1539 – 1541 роках. Архівні документи та стародруки засвідчують співпрацю першодрукаря – просвітителя Івана Федоровича з надбужанцями. У його виданнях, надрукованих у Львові та Острозі, знаходимо  буський папір. Як відомо, І.Федорович надрукував у княжому Львові друге видання «Апостола» - першу друковану книгу в Україні. Чимало місця відведено на виставці й нашим відомим землякам - галицькому видавцю Івану Тиктору та художниці - ілюстраторці  Софії Караффі – Корбут, які внесли великий вклад у створення української книги.


Леся Цюпка, бібліотекар юнацької кафедри Буської ЦРБ,
Леся Вовк, зав. методично - бібліографічного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар