четвер, 5 листопада 2015 р.

ПРОВІСНИК УКРАЇНСЬКОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

6 листопада минає 204 роки від дня народження  західноукраїнського письменника й поета, зачинателя нової української літератури в Галичині, священика УГКЦ, просвітителя й культурно-громадського діяча Маркіяна Шашкевича. Народився він у селі Підлисся Золочівського повіту. У селі Новосілки Буського району отець Маркіян служив парафіяльним священиком, там же помер і був похований. Звідси, за словами поета Романа Лубківського, він пішов у безсмертя. Пізніше  тлінні останки Маркіяна Шашкевича перенесено до Львова й поховано на Личаківському цвинтарі.
Щороку в листопадові дні у данину пам’яті великого українця на його батьківщині відбуваються різноманітні заходи, які свідчать про глибоку повагу до цієї видатної особистості та спонукають нинішнє покоління глибше осягнути його літературну та духовну спадщину. 13 листопада 2011 року з нагоди 200 – ліття М.Шашкевича у Новосілках відбулося урочисте відкриття  пам’ятника  та музею  о.Маркіяна Шашкевича.
У 2012 році на базі Новосілківської сільської бібліотеки відбувся районний семінар для працівників Буської централізованої бібліотечної системи «Провісник незалежності», присвячений 201 – річниці від дня народження М.Шашкевича та 175 – им роковинам виходу у світ альманаху «Руської трійці» «Русалка Дністрова» - першої ластівки нової, народної літератури на західноукраїнських землях.




4 листопада 2013 року у Народному домі с.Новосілки відбулась презентація  першого повного зібрання творів М.Шашкевича, впорядкованого професором М.Шалатою. Це унікальне літературно-художнє видання, яке побачило світ у 2012 році в дрогобицькому видавництві «Коло» до 200-річчя від дня народження галицького «будителя» і є єдиним в Україні.


У передмові до повного зібрання творів М.Шашкевича М.Шалата пише: "Історичне значення Маркіяна Шашкевича блискуче визначив, промовляючи над його могилою на Личаківському цвинтарі у Львові в 1911 році, митрополит Андрей Шептицький:" Не бракувало в...поколінні священиків, що попередили Маркіяна, людей вищої інтелігенції....Але не було чоловіка, котрий би видів будучність і вказував дороги будучности. При тих відносинах піднести прапор новий, кинути іскру нової великої гадки, - на се  потреба було великої душі, душі великого апостола. Тим апостолом для Галицької Руси став Маркіян Шашкевич".
У  Новосілківській сільській книгозбірні представлено велику книжково – ілюстративну експозицію «Великий пробудитель Галичини». ЇЇ наповнюють  матеріали про життя та діяльність видатного просвітителя, громадського діяча Маркіяна Шашкевича та його друзів – соратників з «Руської трійці» Івана Вагилевича та Якова Головацького.



Один з розділів виставки розповідає про історію створення портрета Маркіяна Шашкевича, зокрема, репродукцію роботи художниці з Буська, вчительки Юлії Самойлович.

Леся Вовк, зав. методично - бібліографічного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар