понеділок, 28 вересня 2015 р.

БІБЛІОТЕКА: ЗМІНЮЄМО ОБЛИЧЧЯ КНИГОЗБІРНІ

30 вересня бібліотекарі України відзначатимуть своє професійне свято  - Всеукраїнський день бібліотек. Напередодні професійного свята ми намагаємося донести до наших користувачів найбільше інформації про роботу сучасних книгозбірень, їх значення  в суспільстві, зокрема, для розвитку місцевих громад. Девізом цьогорічного Всеукраїнського дня бібліотек є гасло «Бібліотек@ - діалог, культура, мир».


Сьогодні ми спостерігаємо великі зміни щодо ролі бібліотек в розвитку місцевого самоврядування та завдань, що стоять перед публічними бібліотеками, їх місця в культурній, інформаційній, освітній інфраструктурі місцевої громади. Сільські бібліотеки -  єдині безкоштовні джерела інформаційних ресурсів для потреб жителів сільської громади - все частіше стають провідниками ідей в громаді. Місцеві органи влади розуміють, що без повної і доступної всім інформації про те, що вони роблять, неможливо налагодити ефективне управління місцевою громадою та організувати  її ефективне життя. Відкритість інформування про діяльність органів влади та зворотний зв’язок з населенням, зокрема, через бібліотеки, є однією із обов’язкових ознак демократичного суспільства.

Сьогодні бібліотекарі України обговорюють стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», проект якої прийнятий Міністерством культури у співпраці з УБА (українська бібліотечна асоціація). УБА бачить місію бібліотек як соціокомунікаційних інституцій, що сприяють доступності інформації і заперечують цензуру, сприяють збереженню та доступу до культурних цінностей українського народу, а також є соціальними, культурно – дозвіллєвими та освітніми центрами. Громадські інформаційні центри (ГІЦ) – один з напрямів роботи сучасних бібліотек, який передбачає доступ громадян до офіційної інформації та надання  адміністративних послуг, сприяє розвитку е – урядування та е – демократії.  У Буській ЦРБ ім.І.Котляревського ГІЦ діє з 2013 року.




Сьогодні такі центри уже створено на базі бібліотек – філій Буської ЦБС -  у
Заводському, Ракобовтах, Задвір’ї, Куткорі, Йосипівці. 7 липня 2015 року президією УБА прийнято Маніфест «Бібліотеки в умовах кризи», яким окреслено цінність та напрями діяльності бібліотек в умовах кризи. УБА закликає органи державної влади та місцевого самоврядування, громадські та благодійні організації визнати стратегічне значення бібліотек в умовах кризи й активно підтримувати їхню діяльність і розвиток.


Леся Вовк, зав. методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ


Немає коментарів:

Дописати коментар