понеділок, 7 вересня 2015 р.

ШЕДЕВР УКРАЇНСЬКОГО КІНЕМАТОГРАФУ


            У вересні виповнюється 50 років з часу виходу у світ художнього фільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Це – творча робота – екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.  Фільм знімали у справжніх гуцульських хатах у селі Криворівня на Івано - Франківщині. І саме тут М.Коцюбинський написав свій славнозвісний твір.
            Сергій Параджанов -  вірменський і український кінорежисер, Народний артист  Вірменської РСР і Української РСР, Лауреат Шевченківської премії, правозахисник. У світ мистецтва увійшов кінострічками «Тіні забутих предків» (1964 р), «Цвіт гранату» (1969 р), «Легенда про Сурамську фортецю» (1984р), які принесли режисеру всесвітню славу і сьогодні є шедеврами світового кіно. У 1968 році в знак протестів проти арештів національно-свідомої інтелігенції, Параджанов першим підписався під Письмом 139 інтелектуалів. А вже у 1973 році був заарештований за вигаданою статтею. На вимогу світової громадськості був звільнений у 1977 році із забороною права проживання в Україні і знімати кіно. Після повернення із заслання до Києва його спитали: «Чому ви сюди повернулися? Вас тут усі зрадили!». На що «український буржуазний націоналіст» відповів: «Нічого…Я відімщу Україні…Любов’ю».



            Про незабутнє знайомство із відомим режисером згадує наш відомий земляк, Народний артист України Іван Гаврилюк у світлинному альбомі «Я в обіймах фотографій»: «Як найдорожчу реліквію зберігаю у своєму робочому кабінеті старовинну ікону поч..17 ст. від Сергія Параджанова (вона дуже цінна і я навіть не хотів її брати, однак він ледь не силоміць її вручив)».
            Донька члена Спілки письменників України Івана Коваля (с.Задвір’я Буського району) Наталя розповідає про зустріч батька із кінорежисером, яка відбулася у тюрмі, де Параджанов відбував покарання,  а Іван Коваль  - працював. Зовнішня схожість письменника до його побратима Івана Миколайчука вразила кінорежисера, то ж здивовано спитав: «Іванку, що ти тут робиш?» Згодом знайомство переросло у теплу, приязну дружбу. До сьогодні у родині зберігають дарунок Сергія Параджанова: арештантський металевий кухоль та власноруч різьблену деревяну пляшку.
            Вшановуючи ювілей перлини українського кіно «Тіні забутих предків», працівники Буської районної бібліотеки ім.І.Котляревського організували тематичну виставку  «Тіні забутих предків» – шедевр українсько кінематографу».



  Працівники відділу культури та туризму Буської РДА

Немає коментарів:

Дописати коментар