пʼятницю, 15 березня 2024 р.

ЖИТТЯ ТРЕБА ЖИТИ!

 

Сьогодні в методичному залі Буського міського НД працівники Буської міської  бібліотеки ім.І.Котляревського  провели творчу зустріч  з митцем -  бущанином Олександром  Саримсаковим. У даний час він проживає в Ірландії, куди виїхав у березні 2022 року. Там зібрав молоду команду і створив перший фестиваль української культури. Нині він продовжує там працювати, організовуючи навколо себе талановиту українську молодь, яка тимчасово вимушена проживати в Ірландії, та збирає кошти на підтримку ЗСУ.

На зустріч із земляками Олександр приїхав із подарунком – новою збіркою поезій  «Воїн слова», яка побачила світ у 2023 році.  Її Сашко подарував нашій книгозбірні минулоріч на святкуванні Дня міста, тоді й домовились, що обов’язково презентуватимемо її в Буську. І от наміри наші здійснилися. Збірка поезій автора вміщує творчий доробок з 2014 по 2023 роки, від АТО до повномасштабної війни. Через це світ поезії воїна слова  особливий: у ньому непохитна віра у нашу Перемогу і  непереборна жага життя. Саме й так називаються цикли поезій, які увійшли у цю збірку, – «Ми переможемо» та «Живіть життя».


Напевно, пан Олександр давно планував зустріч з мешканцями свого рідного Буська, який зростив його, бо завжди з особливою любов’ю ставився до міста, активно долучався до дослідження його древньої історії. Напевно, ще й тому, що він просто не може «сидіти, склавши руки», а прагне бути корисним громаді, побратимам, Україні.  Олександр завжди був у вирі всіх подій, які відбувалися в Україні та й, зокрема, в Буську, був  активним громадським активістом. У 1990 році його було обрано першим головою осередку Народного руху України міста Буськ, того ж року  - депутатом Буської районної ради першого демократичного скликання. Також він був одним із засновників культурологічного товариства «Бужани». Пам’ятаємо і його велелюдні яскраві фестивалі, відомих людей, яких привозив до рідного міста – Народну артистку України Ніну Байко, українського танцюриста Влада Яму, та багатьох інших.

Сашко – та людина, яка ніколи не зупинялася на досягнутому. Основне його життєве кредо: життя треба жити, а не існувати! Освоївши нові знання чи практики, йому завжди цікаво йти далі, пізнавати цей світ, вдосконалюватися, досягати нових вершин та результатів. Його багатогранність не перестає дивувати. Він – автор віршів та музичних композицій, бард, художник, краєзнавець, колекціонер, засновник школи самовдосконалення, директор Центру духовності та фізичного розвитку «Вічний рух», директор Міжнародного фестивалю вокально – хореографічного мистецтва «Від серця до серця», засновник фестивалів «Діамант Карпат» та «Пісні, народжені війною».

  Коли  у 2014 році вибухнула війна на сході України, Олександр  подався добровольцем у зону АТО  - допомагав воїнам духовно та психологічно. Там, на війні, його постійно чекали, особливо десантники – Олександр Саримсаков вправляв хребти та робив аюрведичні масажі хлопцям для полегшення стану опорно-рухового апарату після навантажень. Бувало, і двом десяткам вояків за день. Згодом став бойовим волонтером з позивним Гуру, власним авто їздив на передову, возив бійцям усе необхідне.

Впродовж усієї зустрічі, на яку прийшло чимало бущан і гостей міста – друзів та побратимів Олександра, родичів, - звучало багато теплих та щирих слів на його адресу. Зокрема, вітали Олександра Буський міський голова Ростислав Сліпець, волонтер Михайло Цюрко, краєзнавець Михайло Зозуля, редактор часопису «Воля народу» Микола Іванців, музикант Михайло Жила. Були і музичні дарунки від бузецьких митців – Тетяни Новак та Володимира Бака, а також від львівського автора та виконавця Валдиса Мухара. Та найпочеснішою гостею заходу була мама Олександра Саримсакова – Лідія Яншин, якій він присвятив пісню «Лист до матері».



17 березня  в Олександра Борисовича Саримсакова – уродини. Оглядаючись на прожите, він каже, що знає, хто він і для чого прийшов у цей світ - нести добро і робити людей щасливими. Напередодні нашої зустрічі Олександр в розмові обмовився, що побував у 52 –ох країнах світу, познайомився з їхньою культурою та виніс звідти багато корисного для себе. Він відкритий для світу, тому й світ відкривається йому. То ж зичимо  невтомному митцю нових цікавих подорожей, незабутніх вражень, творчих здобутків. Сили, натхнення, і , найголовніше,  – ПЕРЕМОГИ!!!

 













 Леся Вовк, завідувачка методичного відділу

 Буської міської бібліотеки ім. І.Котляревського

Немає коментарів:

Дописати коментар