середа, 3 березня 2021 р.

Презентація книг

 




2 березня  в Народному домі м. Буська відбулася презентація книг Марії Чайківської "Моє село" та Буський - історико краєзнавчий альманах (ч.4) упорядника Михайла Зозулі - відомого краєзнавця та дослідника Бущини, яку організувала Буська бібліотека імені І.Котляревського

1 книга - Марії Чайківської "Моє село" про минуле села Чучмани Гумниські - про нелегку долю роду Чучман та авторки Марії Чайківської (Чучман), про побут і традиції села.

2 книга - Альманах "Клекіт бузька" №4 - "Національно-визвольний рух на теренах Бузеччини в 1938-1952 рр." У книзі розповідається про безстрашних воїнів, патріотів України, подається хронологія їх боротьби за незалежність України на теренах колишніх Буського, Олеського, Красненського, Новомилятинських районів проти поневолювачів (польських, німецьких, совєтських).

Упорядник обидвох книг - краєзнавець Михайло Зозуля розповів про те як народжувався задум щодо їх створення та їхню джерельну базу. В основу 4 номера Буського історико-краєзнавчого альманаху увійшли спогади учасників та свідків тогочасних подій, а також повстанські документи і звіти окупаційної влади. 

На захід були запрошені родичі Марії Чайківської - Люба Чучман, Галина Квасниця, Віктор Когут та Богдан Чучман. Богдан Чучман є племінником братової Марії Чайківської - Ірини з роду Чучман. Він поділився спогадами про свою Марію Чайківську, а також про Магдалину Чучман (рідна сестра Ірини), котра свого часу очолювала юнацьку мережу ОУН на території Бузеччини. Богдан Чучман два рази намагався видати книгу "Моє село" Марії Чайківської, однак через цензуру та завищену ціну не зміг цього зробити. Тому книга побачила світ лише позаминулого року у львівському видавництві "Растр-7". Упорядник - Михайло Зозуля.

Багато матеріалів, вміщених у Альманаху, як і дописи Марії Чайківської, були свого часу надруковані у місцевому часописі "Воля народу". Головний редактор часопису Микола Іванців розповів про те, що ці матеріали, які друкувались у районній газеті за незалежної України, йому надсилали знайомі з-за кордону, зокрема з Франції. У них власне й були матеріали стосовно діяльності ОУН та УПА на наших теренах.  


Богдан Чучман (другий зліва), Галина Квасниця (третя зліва )

 

 

 











Немає коментарів:

Дописати коментар