середу, 11 січня 2017 р.

ВШАНОВУЄМО ПАМ'ЯТЬ ВАСИЛЯ КУКА


11 січня минає 104 –а річниця від дня народження останнього Головнокомандувача ОУН – УПА, генерал – хорунжого, політичного діяча Василя Кука.


До останнього подиху свого життя Василь Кук боровся за незалежність України, вів активну громадську діяльність, спрямовану на відновлення історичної справедливості. Останнє місце спочинку, за заповітом, знайшов він у рідному селищі Красне.  У 2010 році на могилі Василя Кука встановлено символічний монумент роботи архітектора В.Нагірного. Сьогодні, як  і щороку, небайдужі земляки - головні посадовці району, селищний голова Красного та громадські активісти  на могилі Василя Кука молитвою вшанували світлу пам'ять легендарного повстанця. 




Впродовж життя Василь Кук видав та зібрав чимало цінних книг, серед них – історична, мистецька література, українська та зарубіжна класика, літературознавство. Частина його книжкової спадщини знайшла гідне місце в краєзнавчому музеї Красного, шкільній бібліотеці Красненської ЗОШ № 1 та  бібліотеках Буської РЦБС. Чимало книг отримала Красненська селищна книгозбірня, частину колекції  передано в Буську ЦРБ (У 2014 році нам подаровано понад 2 тис. книг).



До 100 – річного ювілею головного командира УПА Василя Кука його племінниця Ольга Кук подарувала Красненській бібліотеці 36 книг з власної колекції. Серед них – спогади Василя Кука про матір Парасковію «Українська скорбна мати», його праця «Генерал – хорунжий Роман Шухевич», а також «УПА в запитаннях і відповідях». Надзвичайно цікавими для читача є книги «Василь Кук – Головний командир УПА» та «Наше життя і боротьба».




Остання належить перу Василя Галаси - провідника ОУН та  чоловіка легендарної  зв’язкової Марічки (Марії Савчин, учасниці українського підпілля під час і після Другої світової війни) та є цікавим доповненням до її спогадів «Тисяча доріг».
Сьогодні у Буській ЦРБ бібліотекарі розгорнули експозицію "Останній командир УПА", присвячену життю і діяльності Василя Кука.



Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар