четвер, 10 грудня 2015 р.

ПОБОРНИЦЯ ПРАВДИ І СВОБОДИ

ХХ століття у Галичині було багатим на славні імена жінок, які власним життям і кров’ю освятили свою жертовну любов до Бога і своєї Батьківщини – України. Серед них - Олена Степанів, Ольга Басараб, Одарка Гусяк, Ірина Сеник, Катерина Зарицька та багато інших. До плеяди героїчних жінок належить і львівська письменниця – дисидентка Ірина Калинець. 6 грудня цього року їй би виповнилося 75 років. На жаль, письменниці немає з нами вже більше трьох років.
 
З нагоди 75-річчя від дня народження Ірини Калинець працівниками Красненської книгозбірні ім. І. Тиктора підготовлено виставку-персоналію «Нації своєї чудотворка», яка знайомить з життєвим та творчим щляхом видатної львівянки. 6 грудня працівники бібліотеки разом з головою молодіжного клубу «Сучасник» при Красненській бібліотеці Олесієм Мировським  провели для користувачів бібліотеки, учнів 7 класу Красненської ЗОШ № 1, літературну імпрезу «Поборниця правди і свободи». Духовні інтереси Ірини Калинець багатовимірні. Вона - поет,  прозаїк, педагог, громадський діяч, публіцист, есеїст, науковець. Авторці належать поетичні книги «Шлюб із полином» (1995), роман «Вбивство тисячолітньої давності» (1997); наукові праці «Гуни – нащадки Ізраїля» (Львів, 1997); Студії над «Словом о полку Ігоревім» (Львів, 1999); «Загадки хрещення України-Руси» (Львів, 2000); «Епоха гунів та її передісторія: у світлі біблійних джерел» (Львів, 2007), казки для дітей та інші твори. Казки Ірини Калинець дарують світло і радість, вони сучасні, українські, з вдалими, зрозумілими для дітей вкрапленнями фактів історії, з розповідями про традиції українського народу. Вони вчать нас любити рідну землю, відрізняти добро від зла, бути сильними і добрими. У 1998 р.Ірині Калинець присвоєно міжнародне звання «Героїня світу», також вона нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ (2000р.) та ІІ (2006р.) ступенів. Оригінальними є її трактування «Слова о полку Ігоревім», часу і обставин Хрещення Руси-України, постатей Митрополита Іларіона, Святого Теодозія Печерського, історії гунів – нащадків Ізраїлю. Розуміючи, чим є історична пам’ять, особливо пам’ять про трагічні сторінки історії народу, чим ця пам’ять є для повноцінного духовного життя, Ірина Калинець разом з іншими патріотами-діячами добивається відкриття Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (в одній із камер якої вона перебувала колись сама). Олексій Мировський розповів присутнім про сторінки з життя цієї сильної духом жінки, яка неодноразово зазнавала утисків і тортур радянської системи.



12 січня 1972 Ірина Калинець була заарештована у Львові. У липні 1972 року суд засудив її до 6 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 3 роки заслання, яке вона відбувала разом зі своїм чоловіком Ігорем Калинцем у Читинській області колишнього СРСР. Але, незважаючи на численні випробовування, що випали на її долю, Ірина Калинець не переставала писати вірші, в яких закликала до боротьби за національне звільнення України. Основою її знань, поглядів, наукових праць є християнська мораль. А полум'я жертовності та любові до України, запалене нею, горітиме у мільйонах українських сердець завжди.
Надія Тарнавчик,
завідувачка Красненської бібліотеки ім. І. Тиктора



Немає коментарів:

Дописати коментар