суботу, 1 жовтня 2022 р.

БУЩИНА: ІСТОРИКО - КУЛЬТУРНІ ЕКСПЕДИЦІЇ КРАЄМ

  У суботу, 1 жовтня,  в Буському міському Народному домі відбувся уже    традиційний, 11-ий за черговістю,  регіональний форум краєзнавців – літописців Бущини.

Він зібрав бібліотекарів громади, істориків, краєзнавців та усіх, хто любить і вивчає історію рідного краю, і був присвячений 925 – річниці першої літописної згадки  про місто Буськ. Тема цьогорічного зібрання  -  «Бущина: історико-культурні експедиції краєм». А організували й провели свято працівники Буської міської бібліотеки ім.І.Котляревського за сприяння Буської міської ради. І якщо хтось скаже, що у час війни проводити такі велелюдні заходи необачно і недоречно, бо є справи важливіші, сміємо заперечити: саме такі заходи варті уваги. Культура – це те, що формує українців як націю. А генетична пам'ять, національна самоідентифікація  є основними засадами розвитку Української держави,  такі  ж заходи сприяють формуванню національно-патріотичних почуттів, особливо у молоді, допомагають глибше пізнати українську історію. 


Історія  для нас - це бездонна криниця, джерело натхнення, пірнувши в яку, розумієш, що поле діяльності щоразу розширюється, а нові дослідження лише поглиблюють наш інтерес до вивчення історії рідного краю. Місто Буськ  своїми історичними пам’ятками, унікальними  історико – архітектурними спорудами, музеями щоразу більше приваблює туристів. Нові археологічні знахідки  не перестають  дивувати дослідників стародавнього Бужська. За свідченням археологів, зокрема,  експедиції під керівництвом  науковця Петра Довганя, перші поселення на території сучасного Буська виникли ще у ІVVI cт. Тому можна з впевненістю говорити, що Буськ – одне з найдавніших міст Київської Русі.

Програма краєзнавчого форуму була насиченою та цікавою. У
розмові взяли участь відомий історик, директор Львівської обласної
універсальної бібліотеки Іван Сварник з темою виступу «Місто Буськ на історичній мапі України», голова ГО «Товариство «Бужани» Зіновій Павлик («Прадавній Буськ  у літописних джерелах»), історик та дослідник сіл Галичини Василь Лаба («Проблематика дослідження історії сіл Бущини»), краєзнавець Петро Гнида («З історії національно-визвольного руху
1940-1950 рр. на теренах західної Бущини»), заступник директора КЗ «Буська
публічна бібліотека» Галина Гораль («Бібліотечне краєзнавство як важливий
елемент патріотичного виховання користувачів»). Одним з найактивніших членів товариства «Бужани» є Михайло Зозуля, який систематизував, упорядкував та видав уже 5 історико-краєзнавчих альманахів «Клекіт бузька». Про них він коротко розповів присутнім.





У 2021 році побачила світ книга бущанина, кандидата філологічних наук, доцента кафедри української мови ЛНУ ім.Івана Франка Івана Ціхоцького «Енциклопедія Буська. Т.1. З історії міських вулиць». Як розповіла на форумі краєзнавиця та екскурсоводка, матір Івана Ціхоцького  пані Людмила Ціхоцька, ця книга – результат кропіткої багатолітньої праці її сина. Хотілося б, щоби в  майбутньому читачі отримали  і 2 –ий, і 3-ій томи, адже енциклопедія – це переважно багатотомне видання, а історія Буська не вміщається в одному томі. 10 примірників «Енциклопедії Буська. Т.1» міський голова Ростислав Сліпець подарував гостям краєзнавчого форуму та бібліотекарям. Приємною несподіванкою до свята став дарунок Буській міській бібліотеці 19 примірників збірки творів Ярослава Павлюка (письменника, уродженця м.Буськ)  «Нічний імператор». Його зробив рідний брат Ярослава Михайло Павлюк з дружиною, які завітали на краєзнавчий форум.

Леся Вовк, зав. методичного відділу

Буської міської бібліотеки ім.І Котляревського

Повне відео заходу ви можете знайти за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=rCZWkP6A0QM






Немає коментарів:

Дописати коментар