вівторок, 25 жовтня 2022 р.

БІБЛІОТЕЧНІ БУДНІ: СІЛЬСЬКІ КНИГОЗБІРНІ В ОБ'ЄКТИВІ

Впродовж 22-23 жовтня працівники центральних бібліотек Буської міської громади Іванна Якимишин (директор), Галина Гораль(заст. директора) та Леся Вовк (зав. методичного відділу) побували із моніторинговою місією у багатьох бібліотеках-філіях КЗ «Буська публічна бібліотека». Метою візиту було вивчення таких питань, як: підготовка закладів до роботи в осінньо-зимовий період, надання методично-практичних рекомендацій з очищення фонду та вилучення російськомовної літератури, співпраця бібліотек з громадами сіл, робота філій з національно-патріотичного виховання молоді та інше. Якщо охарактеризувати роботу бібліотек в сьогоднішніх реаліях, то картина вимальовується дуже строката: є багато позитивних змін, є і негативні сторони. З негативного – відсутність тепла, вкрай незадовільний стан приміщень бібліотек-філій сіл Гумнисько, Чучмани (бібліотечний пункт), Соколя, Волиця(бібліотечний пункт), а також Олесько. У бібліотеці села Чаниж розпочато ремонт, але не завершено (вже тривалий час). А тепер про позитив. Приємні враження про роботу бібліотек - філій сіл Ожидів, Кізлів, смт. Олесько, Вербляни, Новий Милятин, Ракобовти.





 

І якщо в Ожидові Галина Мех уже повністю впорядкувала фонд книгозбірні, оновила книжкові виставки та причепурює куточок старожитностей новими експонатами, то Марія Ковалик з Кізлова поповнює фонд сільської бібліотеки подарованими книжками від мешканців громади. Уже назбиралося понад 120 примірників гарних українських книжок. Окрім того, пані Марія збирає від односельців макулатуру для підтримки ЗСУ в рамках акції «Ворожу літературу – на макулатуру!» На належному рівні налагоджена робота в бібліотеці-філії села Ракобовти. У пані Марії Смолінської завжди багато цікавих ініціатив, спрямованих на розвиток громади свого села, які воно активно підтримує. В очікуванні добрих змін і бібліотека - філія смт.Олесько, яку очолює Мирослава Мединська, адже є тісна співпраця з місцевою владою, а голова Олеського старостинського округу Ольга Король вболіває за те, аби зберегти та осучаснити селищну книгозбірню.  

Від початку вторгнення на нашу землю рашистських загарбників багато бібліотек в Україні стали волонтерськими центрами. Це і збір гуманітарної допомоги, різноманітні акції на підтримку української армії, приготування їжі для воїнів тощо. Марія Шквір із Нового Милятина, окрім того, що сама волонтерить у «Буській волонтерській кухні», залучає дітей до постійно діючої бібліотечної акції «Подаруй малюнок захисникові!». Активно включилася у волонтерську роботу бібліотекар філії с.Побужани Марія Гута. Разом із директором краєзнавчого музею Марією Гаєвською та місцевими активістами вони дуже потужно підтримують наших воїнів, готуючи смачну їжу. Їхнє кредо: маємо бути одним надійним тилом задля перемоги! Завдяки злагодженій співпраці громади й волонтерів таку очікувану допомогу отримують бійці ЗСУ.

Справжнім культурно - дозвіллєвим центром села Вербляни є бібліотека й народний дім, які розташовуються поруч у сучасній споруді, призначеній для надання мешканцям села якісних культурних та бібліотечних послуг. Господиня закладу тут одна – Марія Чучман.





 І дарма, що за вікном уже було темно, коли ми відвідали заклад, в бібліотеці й клубі вирувало життя – діти танцювали та гралися. Для них тут обладнано ігрову кімнату, є прекрасні умови для розвитку творчості, занять танцювального гуртка. Дуже цікаві експозиції зразків стародавньої української культури і побуту виставлено у кімнаті-музеї старожитностей, яку Марія Чучман створила декілька років тому та постійно поповнює.  

        Л.Вовк, зав.методичного відділу 

Буської міської бібліотеки  ім.І.Котляревського


Немає коментарів:

Дописати коментар