пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

Українська мова - спадщина тисячоліть

 Виставка до Міжнародного дня рідної мови.



21 лютого святкуємо Міжнародний день рідної мови. Цю дату визначено на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в жовтні 1999 року.Генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила, що щорічно, починаючи з лютого 2000 року, відзначатиметься Міжнародний день рідної мови, щоб привернути світову прогресивну спільноту до безправного становища багатьох поневолених народів, у яких гнобителі намагаються відібрати рідну мову.

З цієї нагоди бібліотекарі книгозбірні організувала книжкову виставку «Українська мова - спадщина тисячоліть»

Експозицію тематично поділено на  розділи.

1. «Корифеї українського слова», В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу. До таких належить Твори, написані українською народною мовою, існували і розповсюджувались в Україні з початку XVII ст., задовго до появи «Енеїди» І. Котляревського . З кінця XVIII століття зароджується нова українська літературна мова на народній основі. Основоположником її став Іван Котляревський. Тарас Шевченко своєю творчістю підніс українську літературну мову до рівня загальнонародної. Традиції Шевченка в розвитку української літературної мови провадили далі у своїй творчості Пантелеймон Куліш],  І. Я. ФранкоЛеся УкраїнкаПанас МирнийМ. М. Коцюбинський  та інші письменники.


2.  «І народу без мови нема…» цей розділ презентує книги з актуальних питань розвитку та функціонування української мови як державної. Історія української мови починається від праслов'янської мовної єдності (до VI століття н. е.) Різні вчені по-різному трактують час виокремлення української мови з-поміж інших слов'янських]. Історія її походження та становлення до сьогодні є об'єктом гострих суперечок як суто мовознавчого, так і політичного характеру. 



3. «Словники - скарбниця українського слова» Серед книжкового надбання кожної цивілізованої нації  енциклопедії та словники посідають особливе місце, вони є свідченням духовного потенціалу народу, рівня розвитку його науки та культури.

4. «Плекаймо мову». Для кожного з нас є важливим вміти правильно висловити свої почуття, позицію та думки, тому знання мови – це необхідність. До вашої уваги представлені різноманітні навчальні посібники,  та підручники. В запропонованих виданнях розглядаються питання фонетики, правопису та стилістики сучасної української літературної мови згідно з останніми змінами українського правопису. Ці всі видання розраховані на тих, хто прагне поглибити знання з теорії української мови, удосконалити свою грамотність, опанувати ділове мовлення тощо.

Читачі залишили у імпровізованій відкритій газеті свої думки про рідну мову.

Тож насолоджуймося рідною мовою, адже така мелодика та краса варті цього!

Виставка експонується у приміщенні читальної зали Буської бібліотеки .

 

Немає коментарів:

Дописати коментар