вівторок, 23 жовтня 2018 р.

ОТЕЦЬ ОМЕЛЯН ПЕТРУШЕВИЧ - ГАЛИЦЬКИЙ СВЯЩЕНИК І ПРОСВІТНИК


31 жовтня о 13.30 год. на міському кладовищі у Буську відбудеться освячення віднайденої та відновленої за кошти Буської міської ради могили отця Омеляна Петрушевича – галицького священика, просвітника, батька Президента ЗУНР Євгена Петрушевича.  До недавнього часу не було відомо, де знаходиться могила о.Омеляна Петрушевича. У 2014 році за сприяння мешканця Буська, краєзнавця Степана Давидовського на старому цвинтарі активісти розшукали родинний склеп родини Петрушевичів, у якому спочивають о.Омелян Петрушевич з дружиною Савиною та їх малолітня донька Леонтія. 
Усі охочі можуть долучитися до цієї знаменної події.






Отець Омелян Петрушевич
(1830 – 09.10.1901)

         Отець Омелян Петрушевич (Емільян) народився 1830 року. Відома в Галичині родина його батька, теж священика – о.Михайла, має литовське походження. Предок о.Омеляна – о.Микола Петрушевич поселився в Галичині в першій половині ХVІІІ ст. і був призначений парохом села Цитулі Яворівського повіту, про що й сьогодні свідчить кириличний напис над дверима старої дерев’яної церкви. У 1860 році о.Омелян Петрушевич був призначений парохом церкви св.Миколая в місті Буську і поселився з сімєю у парохіяльному домі на Довгій стороні. У 1863 році він стає деканом Буського деканату. З цього часу був обраний віце-маршалом Повітової Ради в Кам’янці-Струмиловій, а також очолив місцеву бузецьку Шкільну Раду, яка охоплювала 6 громад і 7 шкіл.
         З ініціативи отця на Довгій стороні була організована двокласна школа, яка впродовж двадцяти років, аж до смерті священика, слугувала в освітній царині українським дітям.
         Омелян Петрушевич користувався високим авторитетом та повагою серед парафіян, був активним учасником суспільно-політичного життя краю.
         Історія, археологія, література, нумізматика – це далеко не повний перелік його уподобань. Багатьох приваблювали книги з його домашньої бібліотеки. Тут були і „Кобзар” Т.Шевченка, і „Енеїда” І.Котляревського, і „Русалка Дністровая” М.Шашкевича. Рідкісними виданнями цієї книгозбірні користувалися о.Йосиф Боцян, активний діяч визвольних змагань, віце-президент австрійського парламенту, посол до галицького сейму Юліан Романчук (шурин о.Омеляна)  та інші.
         Великий інтерес отець Омелян проявляв до археологічних розшуків. У книзі відомого історика Миколи Голубця „Белз – Буськ – Звенигород” є розповідь про те, що у музеї НТШ у Львові зберігається кам’яний молоток, 5 крем’яних ножів, крем’яне долотце, глиняне начиння, численні уламки кам’яного знаряддя і все це зібране о.Омеляном Петрушевичем. Він досліджував передмістя Буська Воляни, де існувала фабрика заліза, і мав зразки руди, з якої виплавляли залізо. Цікавився також Ліпибоками, де була папірня, якою володів українець Чучман.
         Отець Петрушевич разом з дружиною Савиною (з роду Коцюбів) великого значення надавали вихованню дітей, їх у сімї було шестеро, в тому числі троє синів – Степан, Євген та Роман. Усі вони, без винятку, внесли вагомий вклад у визвольну боротьбу свого народу.
(о.Омелян Петрушевич з дружиною Савиною)

         Старший син Степан народився 1855 року. Священик, громадсько-політичний діяч. Сотрудник у с.Семигинів Стрийського повіту та м.Щирець Львівського повіту, адміністратор парафії с.Покрівці Жидачівського повіту, парох с.Полове та с.Холоїв Радехівського повіту, віце-декан Кам’янки-Струмилової. Діяч УНДП. Депутат Укради ЗУНР(1919), голова Повітової УНРади Радехова. Культосвітній інструктор при Повітовій Управі м.Староконстянтинів, згодом – капелан при Стаційній Команді. Помер у 1920 році від тифу у с.Слобідка при Бірзулі.
         Наймолодший син – Роман, 1872 року народження. Суддя, громадсько-політичний діяч. Після однорічної військової служби і закінчення старшинської школи у Відні служив харчовим інтендантом. Закінчивши навчання на правничому факультеті Львівського університету, працював суддею у Камянці-Струмиловій (1900-1914). У 1915 році потрапив в оточення в Перемишлі і був вивезений до табору полонених в Сибіру. Звідти повернувся у 1918 році. Діяч УНДП. Повітовий комісар ЗУНР у Камянці-Струмиловій (1918-1919). Долучився до побудови Народного Дому у Камянці-Струмиловій, в якому були приміщення для українських товариств, бурса для гімназії. Урядовець Земельного Гіпотечного Банку та адвокат у Камянці-Струмиловій (1920-ті роки). Начальник суду м.Вадовиці, радник Окружного суду. Арештований більшовиками у Камянці-Струмиловій (1940). Загинув у в’язниці м.Суми.
         Не полишав ні на хвилину визвольної боротьби і найбільше в ній відзначився середущий син Петрушевича – Євген.
         Кожен із синів о.Петрушевича свято сповідував у житті батьківські ідеали – жили, творили і страждали задля однієї ідеї – вільної України. Тому найбільшою заслугою о.О.Петрушевича є те, що поряд з глибокою релігійністю він зумів прищепити як своїм дітям, так і звичайним українцям, сильні національні почуття, збудити їх потяг до освіти і знань, допомогти люду усвідомити необхідність їх визвольної боротьби.
         Отець Омелян виховав трьох доньок –  Савину, Емілію і Марію. Усі вони вийшли заміж за випускників духовної семінарії, майбутніх священиків.
         Омелян Петрушевич помер 9 жовтня 1901 р. на 71 році життя. Після смерті о.Петрушевича родина передала частину його колекції, що складалася з археологічних знахідок, старовинних монет, ікон, до Наукового Товариства ім.Т.Шевченка та Українського Національного музею у Львові. Важливе значення для вивчення історії Бущини мають архів о.Омеляна та його спілкування і спогади про участь бузецьких поляків у повстанні 1863 року. Крім того, він вів вибіркову хроніку подій в Буську, робив цікаві записи на сторінках церковних книг. Цей безцінний матеріал несе важливу інформацію, над якою необхідно ще працювати.
         Чи не вперше генеалогію роду Петрушевичів складено в книзі львівського історика Олега Павлишина  "Євген Петрушевич". 
Цей ілюстрований біографічний нарис, що вийшов у світ в 2013 році, розповідає нам про  давній рід Петрушевичів, який дав Україні літераторів, священиків і правників.




Література:

            - Павлишин О. Євген Петрушевич (1863-1940) [Текст] Ілюстрований біографічний          нарис / Ін-т історичних досліджень Львівського національного університету ім. Івана Франка. – Львів: Манускрипт-Львів, 2013. – Омелян Петрушевич. – С.30-36.
* * *
            - Гораль  Г. Отець Омелян Петрушевич – просвітитель Буської землі  [Текст ]: до   180 – річчя від дня народження Омеляна Петрушевича /Галина Гораль // Воля     народу. – 2011. – квіт.
            - Із життя Петрушевичів  в м. Буську [Текст] : славні імена // Воля народу. – 1997. –          9 квіт. – С. 2.
            - Ціхоцька Л. Життя його пов’язане із Буськом [Текст] : Омелян Петрушевич /       Людмила Ціхоцька // Воля народу . – 1997. – 2 жовт. С. 2.
            - Віднайдено могилу О.Петрушевича [Текст] // Воля народу. – 2014. – 24 липн. –   С.3.
           

Немає коментарів:

Дописати коментар