вівторок, 20 лютого 2018 р.

ПОДВИГ БЕЗСМЕРТНИЙ - ПАМ'ЯТЬ НЕТЛІННА

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні. Саме 20 лютого чотири роки тому загинуло найбільше активістів Майдану, які вийшли з протестними акціями на захист демократичних цінностей та євроінтеграції України. Під час Революції Гідності понад сотня людей загинули від куль, побиття або відійшли у вічність пізніше від отриманих на Майдані поранень. Їх назвали Героями Небесної сотні…Серед них – і наша юна землячка, уродженка Ріпнова Ольга Бура. Сьогодні по всій Україні відбуваються скорботні та пам’ятні заходи, присвячені новітнім Героям України. У нашому місті біля меморіалу Героїв Небесної Сотні громада Буська зібралася на поминальне віче з участю духівників, районної влади, громадських активістів та учасників Майдану, воїнів АТО.






У районній бібліотеці для читачів експонується книжково – ілюстративна виставка «Подвиг безсмертний – пам'ять нетлінна», підготовлена працівниками книгозбірні. Вона нагадує хронологію тих кривавих подій зими 2013 – 2014 років, які навічно закарбовані в національній пам’яті українців. Окрім документальної літератури, на виставці є й публіцистичні та художні твори – як професійних письменників, так і звичайних українців, які стали свідками трагічних подій Майдану.


Особливе місце займає майданна поезія. Ось як оцінює спалах українського поетичного слова, що виринув із сердець українців, які не змогли змовчати, письменниця Любов Проць: «Майданна поезія – це пристрасний монолог повсталого серця, гарячий подих якого вряди – годи обпікає ніжні пальчики естетики вірша, однак на першому плані тут – висока тональність патріотичного почуття».
Скорботну свічку запалімо,
Піднявши голови до неба,
Впади, вкраїнцю, на коліна
За тих, що вбиті тут за тебе…
Сьогодні Матінка Господня
Ридає, дивлячись на землю,
Бо тут ми, грішні, у безодні
Героям славу віддаємо!
Цей біль – пекучий і нестерпний
За тих синів і за тих дочок,
Котрі боролись аж до смерті.
Не знявши вишитих сорочок.
Земля аж стогне…Українці!
За що така ось нам розплата?
За те, що у своїй сторонці
Пригріли бандюка і ката!
Нехай у царстві Вознесіння
Знайдуть повстанці наші спокій…
За нас і за людське спасіння
Молімось, люди, у скорботі.
(Автор невідомий)
Наш святий обовязок – памятати про подвиг Героїв Майдану та побудувати вільну й правову державу Україну, про яку так мріяли загиблі Герої.


Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ



Немає коментарів:

Дописати коментар