пʼятницю, 22 грудня 2017 р.

В'ЯЧЕСЛАВ ЧОРНОВІЛ - ЛЮДИНА, ЯКА ПРОБУДИЛА УКРАЇНУ

2017 – Рік Вячеслава Чорновола
24 грудня виповнюється  80 років від дня народження Великого українця, щирого патріота В’ячеслава Чорновола, який усе своє життя поклав на вівтар служіння батьківщині. Ще на випускному вечорі в Київському університеті В’ячеслав дав клятву, що все життя буде боротися за Україну. Маючи непересічні здібності, В’ячеслав Чорновіл міг побудувати кар’єру, стати успішним науковцем, але він обрав інший шлях: шлях мученика, борця за волю, демократію України. Талановитий журналіст, публіцист, громадський і політичний діяч, він став початком відродження українства у другій половині ХХ століття: започаткував рух шістдесятництва, дисидентства, ініціював створення Української Гельсінської Спілки. За свою проукраїнську позицію 17 років перебував  на засланні. Та мордовські табори не зламали борця, а лише загартували його дух, зміцнили характер, утвердили переконання та цілі. Повернувшись в Україну, В’ячеслав Чорновіл очолив Народний рух України. Він невтомно працював у Верховній Раді, де кров’ю і потом домагався визнання національної символіки,  проголошення Декларації про державний суверенітет, довгоочікуваного Акту Незалежності України. 25 березня 1999 року Вячеслав Чорновіл трагічно загинув за незясованих обставин в автокатастрофі. У 2000 році йому посмертно присвоєно звання Героя України.
Сьогодні в читальній залі Буської ЦРБ ім.І.Котляревського з участю бібліотекарів району, працівників відділу культури та туризму Буської РДА та користувачів бібліотеки відбувся вечір історичного портрета «В’ячеслав Чорновіл – людина, яка пробудила Україну», присвячений  80 – літнім уродинам видатного українця.







В ході заходу його учасники переглянути короткий фільм про В’ячеслава Чорновола з циклу «Обличчя української історії», ознайомилися із матеріалами книжково – ілюстративної виставки, а також послухали цікаві спогади про В’ячеслава Максимовича людей, які знали його особисто чи були його соратниками – колишнього члена Народного Руху України, керівника відділу культури та туризму Буської РДА Людмили Ціхоцької та поважного бущанина, краєзнавця, в минулому вчителя Романа Бучка. «Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі», - казав справжній син свого народу Вячеслав Чорновіл. І сьогодні нам так бракує цього харизматичного українського лідера! Тому не маємо права опустити руки і зневіритись. Бо лиш борці здобувають світ!

Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар