пʼятницю, 15 вересня 2017 р.

БІБЛІОТЕКИ ОТГ: ДОСВІД, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ

КОРОТКІ НОТАТКИ ПІСЛЯ ЗУСТРІЧІ

Тривають заходи VIII Львівського міжнародного бібліотечного форуму, який відбувається в межах 24 Форуму видавців у Львові. Вчора побувала у Львівській ОУНБ на засіданні студії «Бібліотеки ОТГ: досвід, проблеми, перспективи».  Отож, мала  чудову нагоду почути, як успішно працюють по - новому та реалізовують свої креативні ідеї й проекти колеги із Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Приємно було чути, що бібліотеки в населених пунктах Мішково – Погорілівської сільської ради Миколаївської області стали центрами спілкування  для людей, посередниками між владою та громадою. З уст голови ОТГ Андрія Ботаніна ми довідалися, як крок за кроком, спочатку не дуже впевнено, а далі все активніше бібліотеки переймали ініціативу та отримували заслужену підтримку від громади.


У бібліотеці вирішуються всі важливі для життя мешканців справи, які стосуються чи соціальної сфери, чи інфраструктури, чи дозвілля, тут проходять відкриті сесії сільської ради. За його словами, спільно вдалося реалізувати 80 проектів за рік! Висновок зробили такий, що за підтримки громади та влади бібліотека може реалізувати будь – який проект, спрямований на залучення інвестицій та поліпшення якості життя людей.

Здивував і голова Засільської сільської ради Вітовського району Миколаївської області Сергій Росоха, який в тандемі з активісткою – бібліотекарем Тетяною Сушко зуміли перетворити занедбане приміщення бібліотеки в сучасно обладнану  культурну оазу із залами для занять спортом, проведення культурного дозвілля, наявністю Інтернету  та претендують на титул «Найкраща бібліотека України». Навіть показали аудиторії невеличкий гумористично – повчальний фільм, який демонструє спільну працю влади та бібліотеки. Браво! А директори ЦБС м.Кам’янського Дніпропетровської області Тетяна Герасюта та Приморської ЦБС Запорізької області Оксана Пархоменко виступили з  чудовим досвідом роботи про те, як у їхніх бібліотеках втілюються в життя проекти «Бібліотека – дружній простір для ВПО» та залучаються до цього кошти іноземних грантів. 
Думаю, що висловлю думку багатьох учасників дійства, коли скажу, що є чому повчитись,  у кого запозичити досвід та куди рости фахово. Тому щиро вдячна за конструктивну розмову модераторам акції Ірині Шевченко, (канд. пед. наук, директор Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, президент Української бібліотечної асоціації), Наталії Розколупі (заступник генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого з наукової роботи) та Олені Шматько (завідувачка науково-методичного відділу Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки).

Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар