пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

ПОДОРОЖ ЗАКАРПАТТЯМ

5 серпня працівники Буської централізованої бібліотечної системи милувалися неперевершеними краєвидами Закарпаття.  Мандрівка Закарпаттям розпочалася з Міжгірського  перевалу, озера Синевир. Синевир — найбільше гірське озеро України. Воно оточене легендами і загадками. Називають його ще  Морським  Оком Карпат. Синевир знаходиться високо в горах і його води настільки глибокі, що озеро не прогрівається навіть влітку.





Бібліотекарі відвідали  також Національний природний парк «Синевир», реабілітаційний центр бурого ведмедя, селище Колочава. Родзинкою подорожі була екскурсія  в скансені «Старе село»  – музей просто неба, що є одним із перших сільських музеїв  архітектури та побуту на Закарпатті. Відвідавши його, бібліотекарі потрапили у село стародавньої Верховини, побачили кілька тисяч самобутніх колочавських експонатів,  історичні пам’ятки різних часів.





 Екскурсовод Юрій Радівілов водив  від однієї садиби до іншої. Тут і хати звичайних колочавців, і лазня, і єврейська корчма зі справжньою борговою книгою, і жандармерія. А ще він показував  музей вузькоколійки – раритетний паротяг та 10 вагончиків, у кожному з яких своя експозиція. Розмаїття представлених експонатів вражає – у скансені представлена чеська жандармерія, кузня, будинок ткача, сільська школа та ін. Тут об’єднана культура гуцулів, бойків, лемків, угорців, румунів, чехів, словаків, німців, євреїв. Подорож  завершилась в корчмі “У Вольфа  театралізованим дійством.






Особлива подяка нашому гіду – Тарасу за екскурсії, жарти, створений гарний настрій .



Немає коментарів:

Дописати коментар