пʼятницю, 12 серпня 2016 р.

ОСТРОЗЬКІЙ БІБЛІЇ - 435

Ювілей Острозької Біблії


Початки українського книгодрукування сягають далекого ХVІ століття і  видання. 12 серпня минає 435  років з часу виходу в світ Острозької Біблії – першого повного видання  книг Святого Письма старослов’янською мовою. З цієї нагоди у Буській книгозбірні імені Івана Котляревського було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Острозькій Біблії – 435 років».
 Під  час презентації виставки заступник директора Буської ЦБС Галина Гораль розповіла про виникнення книгодрукування на українських теренах та велику заслугу  у цьому Івана Федоровича. Видання Острозької Біблії було здійснено при сприянні князя Костянтина Острозького і підготовлене гуртком учених при Острозькій школі. Біблія надрукована Іваном Федоровичем на папері з філігранями Буської папірні містить 628 аркушів. При оформленні видання були широко використані елементи декоративного оформлення – заставки, кінцівки, ініціали, численні композиції з виливних прикрас. Острозька Біблія була надрукована у безпрецедентно великій кількості, як на свій час, приблизно від 1500 до 2000 примірників. На сьогодні відомо більше 250 збережених примірників цієї реліквії, котрі знаходяться як у книгозбірнях  України, так і в наукових центрах зарубіжних країн. 
   











Начальник відділу культури та туризму Буської РДА  Людмила Ціхоцька зробила цікавий екскурс в історію виникнення Буської папірні, адже цьогоріч минає 435 років з часу її заснування.



У День міста Буська відбудеться відкриття пам’ятного знака на  місці колишньої папірні. Ми гордимося тим, що на буському  папері Іван Федорович друкував безцінні книжкові скарби.


  Галина Гораль, заступник директора Буської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар