четвер, 8 грудня 2022 р.

ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – ВЕЛИКИЙ МИСЛИТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ


Ці слова, адресовані Григорію Сковороді після смерті мислителя його близьким другом і учнем Михайлом Ковалинським, стали епіграфом до літературного портрета «Григорій Сковорода – великий мислитель українського народу», приуроченого 300-річчю від дня народження геніального українського філософа і просвітника.                      

Дійство підготували працівники Буської міської бібліотеки ім. І.Котляревського. 



Гостями заходу були старшокласники Буської  гімназії імені Євгена Петрушевича разом з педагогом-організатором Мащак Світланою Вахтангівною та бібліотекарем Квасницею Галиною Михайлівною. Директор КЗ «Буська публічна бібліотека» Іванна Якимишин розповіла присутнім про найцікавіші факти з життя Г.Сковороди, його новаторство у педагогіці, просвітницьку роботу та філософську систему цінностей, що є актуальними до сьогодні.  

Народився Григорій Сковорода 3 грудня 1722 року в родині Сави і Палагеї в селищі Чорнухи на Полтавщині. Батько Сава Сковорода був рядовим козаком, у мирний час займався шинкуванням і продажем вина, тож дохід родина мала непоганий. У своєму середовищі батьки Сковороди славились чесністю, правдивістю, гостинністю, побожністю, добросусідством. Саме через те, що Сковорода народився у вільній козацькій родині, дух свободи він відчував змалечку і цієї особистої найвищої свободи не проміняв ні на високі посади й чини, ні на подружнє життя. Це один з постулатів філософського вчення Сковороди.

За життя Сковороди не було надруковано жодного його твору,  але він був добре відомий в Україні і  світі. Загалом написав 17 філософських творів, 7 перекладів. Найвідоміші його твори – «Сад божественних пісень», «Жінка Лотова», «Байки Харківські».

Також ведуча заходу зробила коротку презентацію книги «Григорій Сковорода. Життя наше – це подорож» - унікального видання, в якому вперше зібрані разом художні твори мислителя у повному обсязі, відомі вислови філософа і його біографія, написана кращим учнем і другом М.Ковалинським.  Цікавим доповненням розповіді про Сковороду стали мультимедійна презентація і відеоролик.

Для кожного освіченого українця Григорій Сковорода – це не просто один з діячів культури, це - своєрідна легенда чи радше міт, котрий здобув собі славу авторитетного мудреця ще за життя. Він був мандрівником за способом життя і неперевершеним філософом-мислителем своєї доби за складом розуму, котрий ясно і чітко окреслив відповіді на основні життєві запитання, які рано чи пізно кожна людина ставить перед собою: для чого ми приходимо у цей світ, у чому секрет людського щастя і як осягнути вічності. Григорій Сковорода увійшов до списку 100 найбільших філософів світу, поряд з Сократом і Епікуром, Конфуцієм і Лао-Цзи  та іншими просвітителями.

Наприкінці заходу Галина Квасниця подякувала працівникам Буської міської бібліотеки за змістовний захід і наголосила на необхідності самовдосконалення школярів, кращому пізнанню життєвої філософії Сковороди і вибору майбутньої професії за покликанням. Саме ці фактори допоможуть нам у розбудові України, сприятимуть її розвитку.



Сьогодні, у важкий для нашої країни час, в час війни  великим обов’язком кожного українця  є повернення до наших першоджерел, відновлення історичної пам’яті, що додає сил продовжувати довголітню боротьбу українського народу за свою  незалежність і самобутність. Григорій Сковорода є одним з тих орієнтирів, які вказують нам правильний напрям на шляху до особистої свободи і українського націєтворення через високу духовність, чесність, працелюбність, самопізнання та любов до Бога і свого ближнього.

Щиро дякуємо учням та  учителям Буської гімназії ім.Є Петрушевича за тісну співпрацю, а нашим воякам ЗСУ і Богу за можливість працювати і популяризувати  українську літературну  культурну спадщину в своїй країні та у світі.  




Немає коментарів:

Дописати коментар