середу, 4 квітня 2018 р.

ЙОГО ДУША - СОБОР НАДІЙ ВИСОКИХ

" Життя тримається на  людяності, на  гідності, на  любові "


Олесь Гончар
3 квітня виповнилося 100 років з дня народження видатного українського письменника Олеся Терентійовича Гончара, неповторного  класика письменницької публіцистики 2-ї половини ХХ ст. 

Він є автором романів «Таврія», «Перекоп», «Тронка», «Прапороносці», «Людина і зброя», «Твоя зоря», численних повістей, оповідань та нарисів. У 1968 році у журналі «Вітчизна» вперше виходить роман  Гончара «Собор». Протягом майже 20 років роман замовчувався прорадянською літературною критикою, що трактувала «Собор» як творчу невдачу, порівнюючи його із іншими творами письменника. Проте багато читачів навіть у часі замовчування та різкої критики у листах до Олеся Гончара висловлювали свої захоплення романом та подяки автору. «Собор» можна вважати романом-попередженням перед загрозливим наростанням ряду тенденцій моральної деградації суспільства у середині шістдесятих років.
Олесь Гончар - відомий громадський діяч, обіймав відповідальні посади, мав нагороди: член ЦК Компартії України, кандидат у члени ЦК КПРС (з1976 р.), депутат Верховної Ради СРСР 6-11 скликань, депутат Верховної Ради УРСР, академік АН УРСР, Герой Соціалістичної Праці, голова Українського республіканського комітету захисту миру, член Всесвітньої Ради Миру, лауреат Ленінської премії, Національної премії ім. Т.Г. Шевченка та багатьох державних премій, нагороджений орденами Слави ІІІ ст., Вітчизняної війни І ст., Леніна, Жовтневої Революції, Червоної Зірки, Трудового Червоного Прапора, Дружби народів тощо. З 1959 до 1971 рр. він очолював Спілку письменників, робив все для збереження і захисту української мови від зруйнування і знищення. Імена багатьох письменників, завдячуючи йому, було реабілітовано.
Незалежна Україна склала свій борг перед великим громадянином і патріотом рідної держави, присвоївши Олесю Терентійовичу в 2005 р. Указом Президента України звання Героя України (посмертно).
У художніх творах митця бринять всі найкращі, наймиліші барви і тони рідної України. Кажучи про національний сенс Гончаревої діяльності, найперше слід акцентувати на такому: починаючи від шістдесятих років, письменник став однією з опор українського національного відродження. З його стійкості черпають стійкість інші, з його віри зміцнюють віру власну. Досить сказати, що Гончаревим вступним словом починалися всі найзнаменніші національно-відроджувальні акції, що відбулися в останні роки на Україні: Установча конференція Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка, з'їзд Народного Руху України, перше за багато літ свято Соборності України у січні 1990 року, Перший конгрес міжнародної асоціації україністів тощо. Усе те — потужні імпульси, що додають снаги кожному українцеві-патріотові, адже йдуть вони від високоавторитетної людини, котра поставила своє слово на сторожі нації.



Сьогодні  працівники районної бібліотеки та відділу культури Буської РДА відзначили 100– літній ювілей Олеся Гончара засіданням літературної світлиці «Його душа – собор надій високих», під час якої учасники дійства переглянули фільм про О.Гончара з циклу «Поборники незалежності»  та поринули у багатогранний творчий світ митця. 

Немає коментарів:

Дописати коментар