вівторок, 25 жовтня 2016 р.

ІСТОРІЯ БУСЬКА: ПРЕЗЕНТУЄМО НОВУ КНИГУ


Друга половина жовтня – насичена та цікава пора для бібліотекарів. Традиційно в цей час книгозбірні проводять різноманітні заходи, присвячені популяризації української книги – зустрічі з письменниками, презентації, книгофести, книжкові ярмарки тощо. Вчора у стінах нашої бібліотеки відбулася презентація книги місцевого автора, краєзнавця Михайла Зозулі «Історія Буська в документах, матеріалах та спогадах».


З паном Михайлом ми співпрацюємо давно та плідно, він завжди охоче долучається до наших краєзнавчих заходів, допомагає та щедро дарує свої книги. І хоч Михайло - уродженець Черкащини, славної гайдамацької землі, прагнення вивчити історію краю, в якому живеш, долучитися до літописання спонукало його стати членом товариства «Бужани» та й, зрештою, взятися за перо. «Історія Буська в документах, матеріалах та спогадах» - не перша книга М.Зозулі.  Цього року в Буській ЦРБ ми уже презентували книгу М.Зозулі у співавторстві з  Р.Бучком «Яблунівка крізь віки». У 2011р. вийшла  друком його книга «Історія Буська в дослідженнях польських авторів» , у 2014р. - фотобуклет «Древній Буськ – Галицька Венеція», які збагатили краєзнавчий фонд нашої книгозбірні. І ось – черговий подарунок для бущан! Велике, як за обсягом, так і за фактажем, зібрання науково – історичних праць, грунтовне дослідження Буська - в одній книзі. Тут висвітлено історію Буська від часу його виникнення до середини 1950-х років та опубліковано матеріали про давніх  дослідників історії  Буська (Антонія Шнайдера, Венедикта Площанського, Броніслава Фалінського, Мечиславу Троян-Кшинову, Григорія Мигаля ) та сучасних дослідників – Петра Довганя, Ярослава Книша, Тараса Дишканта, Івана Ціхоцького та ін.



Автором пророблено титанічну роботу - зібрано і опрацьовано історичні документи, розвідки, спогади, публікації з різних джерел, статті з археологічних досліджень. У хронологічному порядку вміщено 45 статей та 12 додатків. Книга ілюстрована великою кількістю світлин та копіями документів. Видана вона товариством «Бужани» та вийшла друком у видавництві «Сполом».



Зустріч з автором була дуже цікавою та пролетіла, як одна мить. Усі учасники презентації – а це і друзі Михайла Зозулі, і представники влади та ЗМІ, і бібліотекарі та освітяни, - бажали йому натхнення й здоров’я. «Народити»  книгу дуже важко, - зауважив краєзнавець, бущанин Зеновій Павлик. - Адже матеріалу є багато, та впорядкувати й видати його зможе далеко не кожен, потрібні величезні зусилля. Михайлові це вдалося, за це йому велика вдячність!»



«Сподіваємось, що книга про Буськ буде корисною як історикам, краєзнавцям, так і студентам та учням у навчальному процесі, сприятиме формуванню національного патріотизму в молоді. – Завершила дійство його ведуча, директор Буської ЦБС Оксана Стецик. - Книга повинна «йти в люди», і бібліотека цьому сприятиме».
Л.Вовк, зав. методичного відділу Буської ЦРБ



Немає коментарів:

Дописати коментар