понеділок, 18 квітня 2016 р.

ПОДВИЖНИКИ УКРАЇНСЬКОГО МУЗЕЙНИЦТВА

Сьогодні з участю бібліотекарів Бущини, працівників культури, краєзнавців, журналістів місцевих ЗМІ та представників влади у Буській районній книгозбірні відбулося засідання краєзнавчої студії «Подвижники українського музейництва», присвячене двом видатним постатям – уродженцю Буська, мистецтвознавцю, фольклористу та мовознавцю Іларіону Свєнціцькому (140 років від дня народження) та невтомному зберігачу музейних скарбів Борису Возницькому (90 років від дня народження). Кожна з цих особистостей свого часу внесла вагомий вклад в збереження, розвиток та примноження українського національного мистецтва. У своїх виступах директор Буської РЦБС Оксана Стецик та завідувачка методично – бібліографічного відділу Буської ЦРБ Леся Вовк розповіли про подвижницьку діяльність цих титанів на ниві культури.

Саме поява українських музеїв у довоєнній Галичині є заслугою Іларіона Свєнціцького, оскільки він став чи не першим українським теоретиком музейництва. Майже п’ятдесят років працював Іларіон Свєнціцький директором Національного музею у Львові, який він створив і зробив найзначнішим музейним закладом Галичини й одним із провідних осередків культури в цілій Україні. Дбаючи про розширення української музейної мережі в Галичині, Свєн¬ціцький був співініціатором заснування низки регіональних музеїв, зокрема «Бойківщина» в Самборі та «Стривігор» у Перемишлі, музейних осередків у Коломиї, Яворові, Сокалі й Тернополі. Сьогодні загальновідомо, що поряд із митрополитом Андреєм Шептицьким Іларіон Свєнціцький підтримував українських митців і докладав чимало зусиль для розвитку музейної збірки українського новітнього мистецтва. Заслуги Бориса Возницького на музейній ниві відомі та вагомі. Вражають його працелюбність, дієвість та завзятість, професіоналізм та відданість улюбленій справі. За життя його інакше, ніж «ангелом-охоронцем української культурної спадщини», не називали. За ініціативи Бориса Возницького засновано 16 музейних комплексів, серед яких нові художньо - меморіальні музеї, зокрема: музей імені Івана Федорова, музей - садиба Маркіяна Шашкевича, музей «Русалки Дністрової», музей найдавніших пам’яток Львова, музей скульптури І.Пінзеля, музей оборонної архітектури ХVІ століття в «П’ятничанській вежі» (Жидачівський район, Львівська область) та інші. Ним відновлено Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький замки Галичини, які були об’єднані в так звану «Золоту підкову». Виступи працівників бібліотеки цікаво доповнили голова Буської районної ради Богдан Глова, краєзнавець Роман Бучко, керівник та головний спеціаліст відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька й Ігор Стефанюк.




На завершення учасники засідання переглянули мультимедійну презентацію «Видатний син Буської землі», підготовлену працівниками Буської ЦРБ до 140 – річчя Іларіона Свєнціцького, а також фільм, знятий у 2012 році Львівським телебаченням про Бориса Возницького.

Немає коментарів:

Дописати коментар