пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

"Вона зробила зримим слово"

 Видатній художниці Софії Караффі-Корбут – 100 років


 

В п’ятницю, 23 серпня, виповнюється 100 років від дня народження нашої видатної землячки родом з Куткора Софії Караффи-Корбут, яскравої представниці шістдесятників, видатної художниці, чиї роботи стали шедеврами українського графічного мистецтва. У другій половині минулого століття, попри утиски і заборони на все українське, мисткиня наполегливо працювала над ілюстраціями до книг видатних українських письменників, аби нові покоління українців не втрачали своєї ідентичности.

Недарма найзнаковішими роботами Софії Караффи-Корбут є лінографії  до «Кобзаря» Тараса Шевченка, який вийшов у світ в 1967 році й  здобув перемогу на міжнародній виставці у Канаді, поеми Івана Франка «Іван Вишенський», над якими художниця працювала впродовж 15 років, та драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки, над ілюстраціями до якої художниця працювала в останні роки життя (1991 – 1994 рр.).







Загалом Софія Караффа-Корбут проілюструвала понад 60 творів українських письменників, які вийшли у світ шестимільйонним тиражем.

 «Головне у житті є тільки віра, праця, честь та добра пам’ять по тобі» - слова Софії Караффи-Корбут, що стали її життєвим кредом. Її невтомна праця вселяє віру в перемогу добра над злом та незнищенність нашого народу.

Софія Караффа-Корбут відійшла у засвіти 29 листопада 1996 року. Місцем її вічного спочинку є рідне село Куткір.


(Відкриття пам'ятника  на могилі художниці 2000 рік)

На сьогодні є чимало спогадів сучасників про цю непересічну особистість, а також праць про життя та творчість художниці. Одним з перших дослідників творчості Софії Караффи-Корбут є Роман Горак, який у другій половині 90-х років написав чимало газетних та журнальних статей про мисткиню, що за обсягом і змістом заслуговують на окрему книгу.

У 2004 році з нагоди 80-ліття з дня народження художниці були надруковані книги «Незабутня Софія Караффа-Корбут» Орисі Матешук та «Графиня з Куткора» Оксани Думанської.

Фундаментальним дослідженням життєвого і творчого шляху Софії Караффи-Корбут  є двотомна праця близького товариша художниці Богдана Гориня під назвою «Любов і творчість Софії Караффи-Корбут», яка побачила світ у 2013 році. А у 2014 році автор видав ще одну унікальну книгу «Графічна Шевченкіана Софії Караффи-Корбут».

Озвучена книжкова виставка до 100 - річчя від дня народження Софії Караффи - Корбут.



Ці книги та інші цікаві матеріали про нашу талановиту художницю-графікесу, разом з колекцією її графічних робіт,  пекспонуються на виставці в Буській міській бібліотеці.